Suu- ja sõrataudipaanika segab turismifirmasid

Kristina Traks 30. märts 2001, 00:00

Reisikorraldaja Kadaka Reisid tegevdirektori Hillar Neeme sõnul on tunda inimeste huvi langust Inglismaale reisimise suhtes. ?Uudised seal kiiresti levivatest loomade haigustest on tekitanud paanika, samuti peavad inimesed ka seda ebameeldivaks, et nad piiril haiguse hirmus läbi loputatakse,? räägib Neem. Muude maade suhtes pole ta veel reisihuvi kadumist märganud, kuid kardab, et see võib tekkida, kui haigused ning paanika levivad.

Suu- ja sõrataudi halvast mõjust turismile viitas ka Suurbritannia peaminister Tony Blair ühes oma kõnes, kus ta uudistekanali BBC teatel õhutas turiste siiski julgemalt külastama neid Briti maapiirkondi, kus suu- ja sõrataudi pole esinenud.

Suurbritannias möllav suu- ja sõrataud on järsult vähendanud riigi maapiirkondi külastavate turistide arvu, mistõttu turismisektor kannab nädalas kahju 100 miljonit naela ehk 2,5 miljardit krooni. Suurbritannia maaturismi aastakäive on 300 miljardit krooni.

Veterinaararstide sõnul ei levi suu- ja sõrataud inimesele nakatunud loomade liha või piima tarbimisest, vaid ainult otsesest kokkupuutest haige loomaga.

Lisaks hirmule osa maade suhtes on juba signaale, et taudide leviku hirmus palutakse bussireisijatel piiril ära anda kaasavõetud toiduained. Näiteks võeti eelmisel nädalal T?ehhi-Poola piiril toidukraam ära bussitäiel koolivaheajareisil osalenud Saku kooli õpilastel-õpetajatel. Millistesse riikidesse on keelatud Eestist toitu sisse vedada, ei oska turismifirmad aga üheselt öelda.

Hillar Neeme teada pole kuskil maal otseselt Eesti vastu mingeid piiranguid, kui Venemaa muidugi välja arvata. ?Endised sotsialismimaad on muidugi pähkel, sest neil on igapäev eri reeglid, kuid viimati T?ehhis ja Slovakkias meie kottide vastu küll keegi huvi ei tundnud,? räägib ta.

Samas reisikorraldaja Mainedd juhataja Virve Toom soovitab igaks juhuks inimestel reisile mitte lihakraami kaasa võtta. ?Minu kõrvu pole veel jõudnud, et oleks reisijatelt piiril toit ära võetud, kuid kui leitakse, et meie inimestel see kaasas on, küll siis ka ära võetakse,? on Toom veendunud. ?Millegipärast on meie inimestel arvamus, et mujal on toit väga kallis, kuid tegelikult see pole nii ja nad võiks oma konservid rahumeeli koju jätta.?

Veterinaar- ja toiduameti andmeil on Eesti suhtes liha sisseveokeelu rakendanud vaid Venemaa ja Poola, Eestisse on keelatud lihatooteid tuua Suurbritanniast, Prantsusmaalt, Iirimaalt ja Hollandist.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 11:19
    Otsi:

    Ava täpsem otsing