Inno Tähismaa • 30. märts 2001 kell 14:56

Helsingin Sanomat: Eesti Raudtee erastamine oli farss

Soome ajaleht Helsingin Sanomat nimetab täna Eesti Raudtee erastamiskonkurssi farsiks, mis kahjustab kogu riigi mainet, kirjutab EPL Online.

Ajaleht refereerib nii konkursi võitnud Rail Estonia esindaja petturi Toni Massei alias Antonio Angotti paljastamist ja põgenemist, majandusministri Mihkel Pärnoja mõistatuslikku valikut konkursi nõustaja firma GIBB leidmisel kui ka sponsori Giovanni Sposato vahistamist Olümpia hotellis pärast pressikonverentsi.

Ajaleht teatab, et ainus võitja on konkursi nõustaja GIBB, kuna firma teenis 40 miljonit krooni ning oleks teeninud ka protsendi müügihinnast, mille tõttu ta konkursil osalejaid pakkumisi suurendama kihutas. Kaotajaks on ajalehe hinnangul tavaline reisijast maksumaksja.

Helsingin Sanomate andmeil avaldas USA saatkond survet Rail Estonia valimisele, kuna firma esindas justkui lombitagust kapitali.

Erastamisagentuuri nõukogu ei olnud konkursi võitja valikul üksmeelne, kuid salvestised nõukogu koosolekuist on kadunud ning liikmete seisukohti ja eelistusi pole tagantjärgi enam võimalik kindlaks teha, teatab ajaleht.

Peale selle ei saanud osa nõukogu liikmetest ingliskeelsetest pakkumiste tekstist aru, edastab ajaleht.

Kirjatükk lõppeb Tallinn-Narva ja Tallinn-Tartu reisirongiliinide sulgemise ja maatee ehitusega lume ja jää peale, mida teede- ja sideminister Toivo Jürgenson isiklikult jälgis.

Hetkel kuum