Fakto suuromanik koorib väikeaktsionäre

Kaja Koovit 02. aprill 2001, 00:00

Täna börsilt lahkuv Fakto maksab aktsionäridele aktsialt 7 krooni dividende.

Erinevalt teistest börsiettevõtetest, kus ettevõte tasub ka eraisikust aktsionäride dividendidelt makstava tulumaksu ja kõik aktsionärid saavad võrdse dividendi, otsustasid Fakto aktsionärid, et tulumaksu maksavad dividendi saajad. Eraisikutele ja mitteresidentidest aktsionäridele makstakse tulumaksu ehk ligi kahe krooni võrra väiksemaid dividende kui näiteks ettevõtte nõukogu esimehele Leho Siimsenile kuuluvale Autoinvesteeringute OÜ-le.

?On kaheldav, kas tegemist oli aktsionäride võrdse kohtlemisega,? lausus Tallinna väärtpaberibörsi juhatuse esimees Gert Tiivas. ?See asi läheb noteerimiskomisjoni,? lisas ta.

Maksuameti peadirektori asetäitja Kaja Tamm lausus, et seadusega vastuolus aktsionäride otsus ei ole ning tegemist ei ole maksupettusega, kuid kannatajateks on väikeaktsionärid.

?Maksupettust siin ei ole, aga aktsionärid on õnnetus olukorras, kui nad sellise otsusega nõus olid. Mina ei oleks küll nõus olnud,? lausus Tamm.

Audiitorfirma KPMG Estonia konsultandi Heiki Linnamägi sõnul on sarnaseid otsuseid tema praktikas ette tulnud, kus aktsionärid omavahel kokku lepivad, kuid tegemist ei ole olnud börsiettevõtetega.

Väikeaktsionärid võivad koosolekul küll enda eest seista, kuid nende häälel ei ole üldkoosolekul erilist kaalu, sest Leho Siimsenile kuulub Faktost eraisikuna 27,4 protsenti, lisaks talle kuuluva Autoinvesteeringute OÜ ligi 51protsendiline osalus. Seega ei ole aktsionäride üldkoosolekul probleeme suuromanikule meelepäraste otsuste langetamisega.

Leho Siimsenilt ei õnnestunud reedel kommentaari saada.

Fakto finantsjuht Indrek Vilde kinnitas, et otsus ei ole aktsionäride suhtes ebavõrdne. ?Ebaõiglane oleks olnud teiste aktsionäride suhtes, kui ettevõte oleks maksnud ise veel ka tulumaksu,? ütles Vilde. Fakto oleks sellisel juhul pidanud 7kroonisele dividendile juurde maksma aktsia pealt veel 2,46 krooni, mis oleks vähendanud suuremate aktsionäride vara, rääkis Vilde.

?Teoreetiliselt on kõigil omanikel võimalik saada kätte aktsialt 7 krooni,? lisas Vilde.

Selleks peaks dividendidelt tulumaksu maksvad aktsionärid oma aktsiad kandma õigeaegselt mõne juriidilise isiku kontole.

Neli aastat tagasi avalikust emissioonist aktsiaid ostnud Fakto väikeaktsionär Mari Kõlli ütles, et dividendide maksustamise otsus oli negatiivne üllatus, kuid teisalt oli positiivne dividendimaksmise otsus üldse. ?Ma ei lootnud nendelt ammu enam midagi,? tunnistas Kõlli.

Fakto maksab tänavu, mil ettevõte kuulub ligi 80 ulatuses suuromanik Leho Siimsenile, omanikele rekordilise omanikutulu.

Siimsen, kellele kuuluv firma Autoinvesteeringute OÜ tegi teistele aktsionäridele sel talvel ostupakkumise, saab aktsionäride otsuse kohaselt dividendidena 8,1 miljonit krooni. Sellest 2,3 miljonit eraisikust aktsionärina ning 5,8 miljonit läheb Autoinvesteeringutele. Analüütikute hinnangul kasutab ka Siimsen tõenäoliselt maksude optimeerimise võimalust, kandes aktsiad dividendide maksmise ajaks teisele kontole. Sellisel juhul saaks firma suuromanik eraisikuna dividenditulu ligi 3,2 mln krooni.

Dividende saavad aktsionärid, kes on kantud Fakto aktsiaraamatusse 5. aprilli hommikuse seisuga.

Ostupakkumise käigus ostis suuromanik aktsiaid hinnaga 22,7 krooni. 1997. aasta kevadel, mil ettevõttel oli tarvis avalikkuselt raha kaasata, tuli aktsiate eest avalikus emissioonis maksta 28 krooni.

37 miljoni kroonise omakapitaliga Fakto maksab dividendidena välja 11,6 miljonit krooni, ettevõtte eelmise aasta kasum oli 2,4 miljonit krooni. Maksatavad dividendid tulevad eelmiste perioodide 9,8 miljoni kroonise jaotamata kasumi arvel. Aastavahetuse bilansi järgi on ettevõttel kohustusi 104 miljoni krooni ulatuses.

Ühispanga analüütik Sander Danil ütles, et võlausaldajate silmis ettevõtte usaldusväärsus sellises suuruses dividendimaksega väheneb, sest omakapitali tase võrreldes kohustustega jääb väga madalaks.

Autoinvesteeringute OÜ omandas 46 Fakto aktsiatest mullu novembris Optiva Pangalt 17,34 miljoni krooni eest.

1. märtsi seisuga oli ettevõttel 51 aktsionäri, neist eraisikuid 43. 33 aktsionäri aktsiapaki väärtus oli alla 10 000 krooni.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 11:19
    Otsi:

    Ava täpsem otsing