Jaapani firmadele on nõrk jeen kasulik

Tõnis Oja 02. aprill 2001, 00:00

Eesti Pank fikseeris reedel dollari ametlikuks kursiks 17,77018 krooni, mis on USD kõrgeim kurss alates möödunud aasta 13. detsembrist. Reedeseid keskpanga kursse kasutatakse tollivormistusel välisvaluutakurssidena ka aprillis. Märtsis oli tollivormistusel kasutatavaks dollari kursiks 16,98 krooni. Seega peab imporditava kauba maksumuse iga dollari kohta käibemaksu maksma 14 senti rohkem.

Jeeni kurss kukkus kahe ja poole aasta madalaimale tasemele 125,48 jeenini dollar. Jaapani majandus- ja rahanduspoliitika minister Yoshiro Mori kommenteeris kuu alguses toimunud peaministri kohtumist USA president George W. Bushiga, millest võis järeldada, et Ameerika Ühendriigid soosivad jeeni nõrgenemist. Seega on maailma kaks suurimat majandust omavahel kokku leppinud, et jeeni kurss võib langeda. ?Loodetavasti on kiirus kontrolli all,? kommenteeris üks analüütik. Tõenäoliselt langeb jeen 135?140 jeenini dollar. Küsimus on vaid, kui kiiresti selleni jõutakse.

Nõrk jeen soosib Jaapani eksporti välisriikidesse ning seni on see USA-le olnud vastukarva. Jaapani juhtivaid kontserne Honda Motor Co teatas teisipäeval, et kompanii tegevuskasum kasvas tänu madalale jeeni kursile 29 miljardi jeeni võrra.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 11:19
    Otsi:

    Ava täpsem otsing