ERA Panga pankrotiasi takerdunud kohtuvõrgus

Väinu Rozental 03. aprill 2001, 00:00

Ekspankuri Andres Bergmanni kontrolli all olevad jõud on esitanud täiendavalt nõudeid 150 miljoni krooni eest. ?Haldurite arvates puudub selleks alus, et suurendada sellise summa eest panga kohustusi,? räägib pankrotihaldur Urmas Tross.

Trossi hinnangul soovib vastaspool sellega vaid pankrotiprotsessi venitada. ?Nende eesmärk on tekitada veel 18 kohtuvaidlust ning suurendada pankrotiprotsessi kulusid,? räägib Tross. ?See tähendaks, et panga kliendist võlausaldaja tädi Maali saab veel vähem raha tagasi.?

ERA Panga pankrotiprotsessis on praeguseni menetletud või menetlemisel 44 kohtuvaidlust. Peaaegu kõik kohtuvaidlused on seotud ERA Panga gruppi kuuluvate firmade, Andres Bergmanni või tema endiste kaastöötajatega. ?Kui Bergmann poleks lisanõuetega protsessi seganud, oleks ERA Panga pankrotiprotsess juba minevik,? ütleb ERA Panga teine pankrotihaldur Jaak Annus.

Kui arvestada, et peaaegu igat kohtuprotsessi püütakse ajada riigikohtuni välja, võib kuluda kohtuvaidlustele veel kuni kaks aastat. ?Seega kõige halvemal juhul läheb jaotisettepaneku esitamisega veel kaks aastat,? ennustab Urmas Tross.

Haldurid prognoosivad, et ERA Panga hoiustajatel on lootust kunagi tagasi saada umbes kolmandik rahast. ?Hoiuste tagamise fondi kaudu on juba igale hoiustajale hüvitatud kuni 20 000 krooni,? sõnas Jaak Annus. ?Selle alusel on Hoiuste Tagamise Fondist saanud üks suuremaid võlausaldajaid.?

Hetkel, kui ERA Panga pankrotihaldurid ERA Panga endise peahoone seitsmendal korrusel ajakirjanikule olukorda selgitavad, astub uksest sisse vanaldane naisterahvas. Suuremat sissejuhatuste tegemata alustab vanaproua haldureid pommitama küsimustega: ?Millal ma oma säästud ? 32 000 krooni ? kätte saan? Kui palju on lootust üldse raha tagasi saada? Miks eelmise aasta kevadel toimunud võlausaldajate üldkoosolekul lubati raha maksta tagasi juba sügisel??

Jaak Annuse vaoshoitud selgitused ei lohuta vanaprouat. ?Olgu see viimane kord, kui ma raha panka panen,? neab vanaproua enne lahkumist ennast ja kogu pangasüsteemi.

Pankrotistunud Maapanga ja EVEA Panga hoiustajatele on hakatud väljamakseid tegema. Maapanga ja EVEA Panga hoiustajad saavad tagasi umbes poole oma rahast. Maapangas on kaitstud nõudeid 1,3 miljardi krooni eest ja EVEA Pangas on kaitstud nõudeid 566 miljoni krooni eest.

Kõigi kolme pankrotistunud panga pankrotitoimkonna esimees, rahandusministeeriumi nõunik Madis Üürike tunnistab, et tal pole ERA Panga hoiustajatele midagi lohutavat öelda. ?Kohtuvaidlused ERA Panga pankrotiprotsessis on tunduvalt komplitseeritumad,? võrdleb Üürike. ?ERA Panga grupis tegutsenud ettevõtted on omavahel seotud kui ämblikuvõrk.?

Üürikese hinnangul võib ERA Panga pankrotiprotsessis kohtukuludeks minna paar miljonit krooni. Samas puudutavad kohtuvaidlused sadu miljoneid koone, rõhutab Üürike kohtuvaidluste vajalikkust. ?Kui me vastaspoole nõudeid ei vaidlustaks, suureneksid panga kohustused sadade miljonite kroonide võrra ning teised võlausaldajad ei saaks midagi tagasi,? sõnab Üürike. ?Praegu on neil ikka lootust midagi tagasi saada.?

Kuigi Üürike peab Eesti pankrotiseadust üheks parimaks Ida-Euroopas, on see tema sõnul siiski nõrk ja tuleks ümber teha. ?Et võlausaldajate huvid oleksid paremini kaitstud,? rõhutab Üürike.

ERA Panga pankrotihaldurite andmeil ulatusid pankrotiprotsessi kulud eelmisel aastal ligi üheksa miljoni kroonini. ?Kuna kõik pangatöötajad peale ühe on koondatud, on tulevikus suuremad kuluartiklid õigusabi ja arhiivikulud,? räägib Urmas Tross. Haldurite kuutasuks on kohtunik kinnitanud esialgse tasuna 15 000 krooni kuus.

ERA Panga pankrotihalduritele annab õigusabi ning esindab neid kohtus advokaadibüroo Raidla ja Partnerid. ?Keskmine tunnihind, millega me neile teenust osutame, on veidi üle tuhande krooni,? jääb advokaadibüroo vandeadvokaat Raino Paron õigusabi lepingutest rääkides napisõnaliseks.

Kuna ERA Panga probleemidega tegelevad meie büroos ühed ja samad inimesed, tagab see kohtumenetluste ökonoomsuse, sõnab Paron. ?Kui taust ja protsesside seosed on teada, on lihtsam, odavam ning tulemuslikum asju menetleda,? seletab Paron. Tema sõnul pole sugugi haruldased juhtumid, kus vastaspool väidab eri kohtuasjades erinevaid asju. ?Meie inimesed oskavad neid väiteid omavahel siduda ning õigeid järeldusi teha,? lisab Paron.

ERA Panga gruppi esindavad kohtuvaidlustes peamiselt jurist Margus Sorga ning advokaadibüroo Aivar Pilv, advokaadibüroo Leppik ja Partnerid ning advokaadibüroo Paul Varul.

Äripäeval ei õnnestunud ühendust saada Andres Bergmanniga, et küsida temalt, millise summa eest ostavad nad õigusabi ning kes tegelikult selle eest tasub. Bergmann, kelle ametlik sissetulek on 3000 krooni kuus, on varem Äripäevale öelnud, et abistajaid tal jätkub. ?Olen oma elu jooksul paljusid inimesi ja ettevõtteid aidanud,? räägib Bergmann. ?Nad pole mind unustanud.? Nimesid Bergmann ei nimeta.

Nii vandeadvokaat Aivar Pilv kui vandeadvokaat Jüri Leppik kinnitavad, et mingeid pretensioone neil kliendile õigusteenuse eest maksmise osas pole. ?Nad pole meile võlgu jäänud,? kinnitab Jüri Leppik ja lisab, et pärast iga kohtuasja igat menetlusetappi otsustavad nad kliendiga, kas kaebavad asja edasi või mitte.

?Ju vastaspoolel raha jätkub, kui nad suudavad mõttetult vaielda,? sõnab Urmas Tross. ERA Panga grupi ettevõtetest käib pankrotiprotsess veel kindlustusseltsides Polaris Elu ja Polaris Vara ning Barclay Kinnisvarafondis ja Barclay Kinnisvaras. Ka neis protsessides on käimas hulgaliselt kohtuvaidluseid.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 11:20
    Otsi:

    Ava täpsem otsing