Töösõidud Aafrikas püssimehe saatel

Indrek Kald 04. aprill 2001, 00:00

Erinevalt muust maailmast saab politseinikke siin ametlikult rentida, kirjeldab Pagel elu selles Kesk-Aafrika riigis. Aafrika on kummaline maailm, Euroopa olnuks mugavam, tuttava keskkonnaga, põhjendas ta uut töökohta enne Aafrikasse suundumist 2000. aasta kevadel.

Kongos mobiilsidefirmat käivitama asudes eeldas Pagel, et kvalifitseeritud tööjõu leidmine on väga raske. Praktika on paremaks osutunud, kiidab mullu detsembris tööd alustanud operaatorfirma Celtel võrgu direktor Pagel kongolaste oskusi.

Kohalikud inimesed on tavaliselt väga armastusväärsed ja kardetud agressiivsusest on asi kaugel, lisab ta. Suhtumine mobiiltelefoni ja selle kasutajasse on Kongos positiivne, kliente tuleb rohkem juurde kui operaator teenindada jõuab. Kohaliku lehe tarbijanurk näitab muu eluks vajaliku ? pähklid, õlu, leib, õli ? hulgas ära ka mobiili minutihinna. ?Elukalliduse kujundamisel Kongos on meil oluline roll,? muigab ta.

Q GSMi käivitamises osalenud ja kolm aastat selle tehnikadirektorina töötanud Pageli ülesanne Aafrikas on mobiilsidefirma arendamine ja positsiooni kinnistamine turul. Praegu kulub suurem osa tema ajast mobiilivõrgu laiendamisele riigi teistesse regioonidesse. ?Aafrikas nii loomulikule kaosele aitab tublisti kaasa asjaolu, et need regioonid on 2000 km kaugusel ja teises ajavööndis,? kirjeldab ta oma töö ulatust.

32aastase Pageli sõnul on esimene aasta Kongos temalt rohkem võtnud kui andnud. Nii suured projektid võtavad väga võhmale, kuid mul ei olnud oodatava koormuse suhtes ka illusioone, lisab ta. Aafrikasse tööle asumist pole ta kahetsenud.

Celteli omanik on eurooplaste asutatud kontsern MSI Cellular Investments ja Kongo mobiilivõrk on seni firma suurim projekt Aafrikas. Mullu pidi Pagel veetma paar kuud samuti MSI-le kuuluva Celtel Sierra Leone juures, kuid kodusõda selles Lääne-Aafrika riigis tõmbas plaanidele kriipsu peale. Kodus käis ta viimati mullu septembris.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 09:06
    Otsi:

    Ava täpsem otsing