Ühispank loobus 8 miljonist dollarist

ÄP 04. aprill 2001, 00:00

?Võtsime nõude tagasi eelkõige sellepärast, et protsess on veninud niivõrd pikaks. Meie esialgne kavatsus oli saada kohtuväline kokkulepe. Sinnamaani pole me jõudnud ja on oht, et protsess võib minna pikale vandekohtu menetlusele. See võib kesta aastaid. Ja eelkõige on see ikkagi liiga kulukas,? ütles Ühispanga juriidilise osakonna juhataja Livia Toomik.

Toomik ei soostunud ütlema, kui kulukaks on veebruari algul alanud kohtuprotsess osutunud. ?Arve küll ei tahaks välja öelda. Advokaadi töö on ju alati olnud väga kõrgelt tasustatud, seda enam Ameerikas. Meile on see läinud kulukaks,? kordas ta.

Vandeadvokaat Aivar Pilve sõnul on taolise protsessi katkestamine võimalik juhul, kui ilmneb midagi väga üllatavat või siis leitakse, et vastunõuded võivad ületada enda nõudest loodetava kasu.

Kuna teisel poolel olid väidetavalt nõuded Ühispanga ja Eesti Panga vastu, siis oli Pilve sõnul ilmselt otstarbekas kaaluda seda, kas vastaspoole nõuetest tulenevad rahalised kohustused mitte ei ületa esimesest protsessist võidetavaid tulemusi.

Pilv ei julgenud öelda midagi ka selle kohta, kui kalliks võis kaks kuud kestnud protsess Ühispangale minna. ?Tippadvokaadibürood Ameerikas küsivad ikka tõesti suurt tasu, mis ületab Skandinaaviamaade korraliku advokaadibüroo hinnataseme ja ka metsiku Moskva hinnataseme. Sealsed head, aga mitte kõige kallimad advokaadibürood teatavad, et ei liiguta üldse alla 200?300 dollari tund,? tõi Pilv näite.

Ühispank nõudis USA pangalt Bankers Trust tagasi miljoneid, mis läksid kaduma Ühispanga eelkäija Põhja-Eesti Panga kaudu. Bankers Trusti roll 1994. aastal alguse saanud dollariskandaalis seisnes väidetavalt selles, et ameeriklased ei andnud edasi eestlaste poolt raha väljamaksmisele kehtestatud nõudeid. Seega said petised raha ?veitsi pangast kätte ja kadusid vähemalt osaliselt Bankers Trusti süül.

Bankers Trusti advokaadi väitel oli tema kliendil nõudeid ka Ühispanga ja Eesti Panga vastu, millest nüüd samuti loobutakse. ?Ütleme nii, et Bankers Trustil ei olnud Ühispanga vastu nõudeid, aga Bankers Trust kaasas kolmanda poolena vaidlusse Eesti Panga. Nagu ikka igal suurel kohtuprotsessil, kaasatakse võimalikult palju inimesi,? rääkis Toomik. Ta tunnistas, et protsessi käigus võisid Bankers Trustil mingid nõuded siiski tekkida.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing