Kas impordipiirangud on Eestile vajalikud?

05. aprill 2001, 00:00

Vajalikuks pean ma neid kindlasti. Kindlasti aitab see meie põllumajandustootjaid. Eelkõige selle läbi et aitab kindlustada õiget konkurentsivõimalust eri maade tootjate vahel. Võrdsetel alustel võistluse vastu ei ole me kunagi olnud, aga me ei ole võimelised olema ebavõrdses konkurentsis. Kõik need meetmed, mida kavandatakse, taotlevad just konkurentsi õigluse sihti ja selles küsimuses me neid toetame.

Niipalju kui mina olen informeeritud, see bürokraatlik asjade käsitluse kord tuleneb WTOga sõlmitud lepingust. Loomulikult meile meeldiks palju paindlikumad skeemid, aga peame aktsepteerima õigusakte, mis on alla kirjutatud.

Tarbija jaoks see võib tähendada kauba kallinemist, aga ei pruugi. Kui vaadata hinnaketti ennast ? siis tootja osa on praegu kõige väiksem. Kui odav importtoore ära kaob, siis meie tootja hakkab rohkem saama, aga tarbija ei pea tõenäoliselt rohkem maksma. See annab võimaluse meie kodumaistel tegijatel rohkem toota, saada kõrgemat hinda. Tarbija meie hinnangute järgi küll oluliselt kannatama ei peaks.

Liha puhul on Eestis päris tõsine toorainepuudus. Ja kui impordi piiramisest on küll väga vale aeg rääkida. Eelmise aasta seisuga on meil ikkagi 47,7 toorainet puudu, Need on põllumajandusministeeriumi andmed. Impordi piiramine tähendaks meie tööstustele väga suurt lööki.

Praegu näevad tööstused vaeva ettevõtete euronõuetele vastavusse viimisega. Tänu haigustele on import niigi osalt keelatud. Ja kui me paneme lihale veel piirangud peale ? meie tarbija ei jõua seda lihtsalt osta. Kõik need lisapiirangud maksab tarbija kinni. Kui meil oleks endal toorainet üle jäämas ? siis võib mõelda, kas midagi piirata. Põllumajanduse arengut ja tootmist tuleb muidugi soodustada. Aga mitte nii.

Hullumeelne liha hinna tõus on juba praegu . Tavaliselt on pärast jõule liha hind terves Euroopas langeb kuskil 15. Aga meil on ta tõusnud jõuluaegse kõrgeperioodiga võrreldes 25. Kokku on liha hind siis 40 kõrgem kui peaks hinnatase olema sellel aastaajal. Kui me paneme veel impordipiirangud või lisahinna peale paneme ? ma ei kujuta seda ette. Igal juhul lihaliit võtab selle küsimuse endale päevakorda, et läbi arutada, mida need piirangud meile tähendavad.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 11:20
    Otsi:

    Ava täpsem otsing