Nõukogud on ametnikele suureks lisatulu allikaks

05. aprill 2001, 08:16

Riigiettevõtete nõukogudesse kuulumine on paljudele riigiametnikele saanud mugavaks lisateenistuseks, sest sealt saadavad tasud on tihti suuremad kui nende põhipalk. Samas tekitab see küsimuse, kas oma põhitööga jõutakse enam piisavalt tegelda, kirjutab Postimees.

Riigikogu Rahvaliidu fraktsiooni liikme Janno Reiljani sõnul peaks valitsus nõukogude töös osalemist piirama, sest vastasel korral ei jõua inimesed piisavalt oma põhitööga tegelda ja kaob ka vastutus tehtud otsuste eest. ?Kahes nõukogus osalemisest peaks küll piisama,? märkis ta.

Üheks nõukogudes põhipalgast enam teenivaks riigiametnikuks on teede- ja sideministri Toivo Jürgensoni nõunik Andrus Villem, kes peab seal osalemist aga oma põhitöö üheks osaks.

Ministeeriumist koos lisatasudega keskmiselt 13 000kroonist kuupalka teeniv Villem saab lisaks sellele Eesti Telekomi nõukogu liikmena igakuiselt keskmiselt 8000 krooni ning Tallinna Sadama ja Tallinna Lennujaama nõukogudest kummastki 3500 krooni kuus. Kokku teenib Villem nõukogudest 2000 krooni enam kui on tema kuupalk.

Villem põhjendab nõukogude töös osalemist sellega, et minister peab omama riigi osalusega ettevõtete tegevuse kohta pidevat operatiivinfot ja nende kolme ettevõtte puhul ongi tema selle operatiivinfo andjaks.

Janno Reiljani sõnul tekib ühe ringkonna inimeste kuulumisega väga paljude firmade nõukogudesse reaalne oht ka korruptsiooniks ja kokkumänguks, mistõttu ei pea ta ka kõige paremaks, et riigiettevõtete tippjuhtkond kuulub erafirmade nõukogudesse.

Näiteks Eesti Energia juhatuse esimehena kuus keskmiselt 115 000 krooni teeniv Gunnar Okk on samaaegselt ka Hansapanga nõukogu aseesimees, kus ta teenib kuus 5000 krooni, millele lisandub sama suur summa iga kohal käidud nõukogu istungi eest. Et mullu käis Hansapanga nõukogu koos 13 korral, võis Okki teenistus seal ulatuda 125 000 kroonini.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing