Aasia keskpangad ähvardavad sekkuda

Tõnis Oja 06. aprill 2001, 00:00

Jeeni kurss toibus eile 30 kuu madalaimalt tasemelt 125,32 jeenilt dollar pärast Jaapani rahandusministeeriumi kõrgete ametnike kommentaare, et riik ei soovi rahvusvaluuta liigkiiret nõrgenemist. Rahandusminister Kiichi Miyazawa sõnul on seitse juhtivat tööstusriiki valmis valuutakursside liigkiire muutuse vastu võtma tarvitusele abinõusid. Aseminister Haruhiko Kuroda läks isegi kaugemale, teatades, et Jaapan on valmis sooritama vajadusel interventsiooni. Jeeni liiga kiire nõrgenemise eest hoiatas ka keskpanga president Masaru Hayami.

Jeen on aasta algusega võrreldes langenud 8 protsenti, sest investorid kardavad, et maailma suuruselt teine majandus on taas liikumas majanduskriisi suunas. See toob endaga kaasa probleeme ka Lõuna-Koreale ja teistele Kagu-Aasia riikidele, kelle toodangu konkurentsivõime maailmaturul muutub nõrga jeeni tingimustes madalamaks.

Jaapani Pank, kes tegutseb rahandusministeeriumi kostel, ei ole sooritanud interventsioone alates 1998. aasta keskpaigast, mil koostöös USA keskpangaga tugevdati jeeni kurssi 147 jeenilt dollari eest, mis oli jeeni kaheksa aasta madalaim kurss.

Interventsiooni eest hoiatasid ka Lõuna-Korea, Tai ja Singapuri keskpangad.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 11:21
    Otsi:

    Ava täpsem otsing