6 aprill 2001

Sihtasutus rajab Taevaskotta vaimse puudega inimestele küla

Homme (7.04.) asutatakse Tartus sihtasutus Maarja Küla, mille eesmärk on annetuste toel rajada Põlvamaale Taevaskotta psüühilise erivajadusega inimestele küla, ütles projekti üks eestvedaja, ASi Sangar juhatuse esimees Jaan Kallas.

Kallase sõnu hakkavad Taevaskoja maadel Haavassaares elama ja töötama vaimse puudega inimesed, kes on lõpetanud erikooli. 'Külas elavad noored saavad jõukohase tööga realiseerida koolist saadud oskusi ja teadmisi,' rääkis Kallas. 'Ühiskonna nõrgimad tunnetavad, et nad on siin ilmas kellelegi vajalikud, ning see kosutab nende hinge.' Kallase enda poeg õpib Tartu Maarja Kooli 5. klassis.

Kalkulatsioonide kohaselt läheb Maarja küla rajamine maksma ligi 30 miljonit krooni. Viie aasta pärast peaks külas elama vähemalt 40 vaimse puudega inimest ning 20 kaastöötajat.

'Projekt realiseerub heategevuse toel,' ütles Kallas. 'Näiteks on lootust, et lähiajal laekub sihtasutusele rahalist abi ülemaailmselt Rotary liikumiselt.'

Loodavas Maarja külas on praegu üks turismitalu tüüpi hoone, mis kuulub Jaan Kallasele ja Tartu firma OÜ E-Kinnisvara juhile Vahur Nikopensiusele. 'Kolm viimast suve on selles majas olnud vaimse puudega laste laagrid,' sõnas Kallas. 'Kavatseme müüa hoone sümboolse hinna eest sihtasutusele.'

Sihtasutuses Maarja Kool osalevad jõu ja nõuga Tartu Maarja Kooli lastevanemad ja õpetajad, Eesti Rotary liikumine, Eesti Lions liikumine, Tartu linn, Marju Lauristin, Peeter Tulviste ja paljud teised.

Eesti esimene psüühiliste erivajadustega inimestele mõeldud küla tegutseb Raplamaal Pahklas, kus on 19 elanikku ja 9 kaastöötajat.

Hetkel kuum