Ülo Toomsalu • 11 aprill 2001

Pettur Angotti tõi Eestisse Eerik-Niiles Kross

Eile hilisõhtul tunnistas siseminister Tarmo Loodus, et rahvusvaheliselt tagaotsitavaks kuulutatud Antonio Angotti üle piiri lubamist taotles 1999. aasta novembris toonane luurekoordinaator Eerik-Niiles Kross, kirjutab Eesti Päevaleht.

?Angotti üle piiri tuleku juures oli esmane see, et tal oli Helsingi saatkonnast välja antud tõend. Teine pool asjast on aga tõepoolest nii, et riigikantseleist helistati piirivalvesse ja helistas Kross,? ütles Loodus.

Siseministri sõnul tegi Kross seda seaduslikult. ?Krossil luurekoordinaatori ametikohal oli õigus helistada ja paluda oma töö huvides inimesi Eestisse lasta,? selgitas Loodus. ?Luurekoordinaatoril on erivolitused nagu igal pool maailmas sellisel ametikohal töötavatel inimestel.?

Siseminister lisas, et 1999. aasta novembris ei olnud siseministeeriumis ega piirivalves Angotti kohta seda infot, mida nüüd teatakse.

?Meie jaoks ei ole esmatähtis, kuidas Angotti üle piiri sai, vaid see, kuidas ta elamisloa sai. Seda uurib kaitsepolitsei,? ütles Loodus.

?Krossi motiive ma öelda ei saa, sellega tegeleb uurimine,? ütles siseminister Postimehele. Loodus ei soostunud avaldama, kas kaitsepolitseinikud, kes uurivad Angottile Eestis kaheaastase elamisloa andmise tagamaid, on Krossi küsitlenud.

Hetkel kuum