Sulev Oll • 18 aprill 2001

Tallinna elamumajanduses neli kriitilist näitajat

Tallinna elamumajandusameti juhataja Jaan Kurmi hinnangul on Tallinna linna elamumajanduses vähemalt neli kriitilist näitajat.

Esimesena nimetas Kurm tänasel Kinnisvaraeksperdi kinnisvarahommikul seda, et Tallinnas on eluasemete arv väiksem kui leibkondade arv. Statistikaameti eelmise aasta andmetel on Tallinnas 173 395 eluaset ja 175 088 leibkonda. 'Ligi kolm tuhat leibkonda kasutab teise leibkonnaga ühist eluaset,' ütles Kurm.

Teise kriitilise näitajana nimetas Kurm tõsiasja, et Tallinnas on 5500 üürikorteri taotlejat, teisisõnu on Tallinnas 70% kogu Eesti üürikorterite vajadusest.

Kurmi vahendatud andmetel pole 60% elanikkonnast rahul oma elamistingimustega, paljud ei tule toime oma elamiskuludega. Samal ajal oli Tallinn leibkonna liikmete netosissetuleku näitajalt Eestis üks viimaseid. Tallinnas kasvas netosissetulek aastal 2000 vaid 5%, samal ajal Harjumaal näiteks 27, Saaremaal ja Valgamaal 16 protsenti.

Neljanda kriitilise näitajana nimetas Kurm fakti, et eluasemete müügi- ja üürihinnad on tõusnud ja tõusevad kiiremini kui elukallidus. 'Eriti kiiresti on tõusnud maa hinnad,' lisas Kurm.

Hetkel kuum