Teenimatu tort Rootsi ministrile

Sirje Rank 19. aprill 2001, 00:00

Stockholmi tordibrigaad ründas sel nädalal Rootsi rahandusministrit põhjusel, et valitsuse poliitika kuulab liigselt suurfirmade ja kapitali häält. Samas ei andnud ministri vastne eelarvekava ettevõtjatele midagi, nimetades sõna ?ettevõte? üldse viiel korral. Maailma majanduskonjunktuuri langusele marsib Rootsi vastu pensionäride ja perede toetusi tõstes. Ettevõtjate lootused maailma kõrgeimate maksude alandamisest lükkusid jälle.

Kaks aastat tagasi kuulutas Rootsi peaminister, et Rootsis peab olema lihtne ettevõtet asutada ning ettevõtja olla. Eriti riigis, kus sõltuvus üksikutest suurfirmadest ning konkreetselt telekommunikatsioonisektorist on sedavõrd suur, on riski hajutamine oluline. Statistika näitab, et Göran Perssoni sihiks seatud 100 000 uue ettevõtte asemel on juurde tulnud vaid 23 000 firmat. Hoolimata IT buumist on firmade asutamine soikunud, mida omakorda kinnitavad rootsi rahva küsitlused ? ettevõtlikke on vähe.

Miski ei lihtsusta ettevõtlust ka uues eelarves, väikese erandina sisserändajate firmad. Ei ole strateegilisi sihte ei varamaksu, kapitalitulu maksustamise ega tulumaksu ülemmäära alandamiseks, ehkki nii Rahvusvaheline Valuutafond kui OECD on Rootsit kõrgete maksude eest kritiseerinud.

Õrn lootus on sügiseelarve ? sealt võib tulla 25 miljardit Eesti krooni kergendust. Kevadeelarve on 2002. aasta üldvalimiste tuules täis kingitusi valijatele, maalides Rootsi majandusest roosilise pildi. Ehkki Ericsson avalikustab veel sel reedel oma järjekordse koondamiskava, millega eri hinnanguil võib tööta jääda 6000?30 000 inimest. Selle asemel, et ergutada alternatiivsete alade ja ettevõtluse arengut, korratakse valitsuses aga vana viga ? antakse lubadusi, mida konjunktuuri halvenedes on raske pidada.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 11:23
    Otsi:

    Ava täpsem otsing