Iga euroliitu puudutava küsimuse vastus maksab mitusada krooni

19. aprill 2001, 08:27

Aastas kokku miljoneid kroone neelavad euroinfo keskused ei saa kiidelda oma ruumides tunglevate huvilistega, kes tahaksid vastuseid Euroopa Liiduga liitumise poolt- ja vastuargumentide asjus, kirjutab Postimees.

Eurovastasus kasvab elanike seas hoolimata sellest, et nii Eesti riik kui ka Brüssel kulutavad ühenduse tutvustamisele ainuüksi neljas suuremas infokeskuses tänavu ligi kuus miljonit krooni.

Kõige jõukamalt elab alles mullu jaanuaris Tallinnas Roosikrantsi tänavas avatud Euroopa Liidu infokeskus, mille tänavune eelarve on 2,6 miljonit krooni. Keskus töötab Euroopa Komisjoni delegatsiooni alluvuses ning Brüssel rahastab seda täies ulatuses Euroopa Liidu Phare programmi kaudu.

Eelmise aasta 11 kuu jooksul käis keskuses kokku 2398 külastajat, lisaks saadi 1444 muud päringut. Lihtne arvutus näitab, et esmaspäevast neljapäevani avatud keskus kogub päevas ligikaudu 20 kontakti.
Juhataja Helina Lokotari sõnul kõigub päevane külastajate arv praegu 10 ja 25 vahel.

Arvestades seda, et umbes pool keskuse tööst kulub ELi teemal loengute, õpilasviktoriinide, maakondlike EL päevade ja muu niisuguse korraldamisele, kulub Euroopa Liidul iga Roosikrantsi keskusele laekuva küsimuse kohta raha umbes 180 krooni.

Eesti riigieelarvest saab kõige rohkem raha Rahvusraamatukogu ruumes asuv Euroopa Liidu infokeskus, mis peab üleval ka euroinfo telefoni tasuta kõnenumbrit 0 800 3330.

Selle keskuse tänavune eelarve on 1,4 miljonit krooni, millest 430 000 kulub raamatute ja ajakirjanduse hankimisele. Keskus saab muu hulgas Brüsselist tasuta ja automaatselt kätte kõik Euroopa Liidu üllitatavad trükised.

Tänavu märtsis külastas Rahvusraamatukogu keskust 708 inimest, ning euroinfotelefonile tuli sadakond päringut. See tähendab, et ühe kontakti hinnaks kujunes ligikaudu 145 krooni.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing