Arvutitootjad aitasid ostulainel jätkuda

Peeter Koppel 20. aprill 2001, 00:00

Ühendriikide aktsiaturgudel jätkus eilse kauplemispäeva alguses tehnoloogiasektori aktsiate kerkimine.

Kui üleeilse optimismipuhangu peasüüdlasteks olid Inteli tulevikuoptimism ja Föderaalreservi ülimalt üllatuslik intressikärbe, siis eile tõusid rambivalgusse arvutitootjad IBM ning Apple, kellest esimene suutis turu ootustega sammu pidada, teine aga neid ületada.

See koos asjaoluga, et Föderaalreservi poliitika ei käi turu soovidega vastassuunas, inspireeris turuosalisi taas tehnoloogiaaktsiates positsioone võtma. Kuigi väga oluliselt ei ole ettevõtete majandustulemused analüütikute ootustest erinenud, näib turu psühholoogia vähemalt lühemas perspektiivis olevat muutunud ning valdavaks on muutumas seisukoht, et põhjast ollakse juba läbi käinud.

Muutus turu psühholoogias on toimunud vaatamata sellele, et USA majanduse suunamuutusest tervikuna ei ole mingit indikatsiooni ning mitmed kasumihoiatused on näidanud, et ettevõtted ei ole suutelised adekvaatseid tulevikuprognoose tegema. Lisaks sellele näitab ka Föderaalreservi üllatuslik üleeilne samm, et USA keskpank on maailma suurima majanduse käekäigu pärast mures ning üritab olukorda intressipoliitikaga parandada.

Põhjanaabrite suurima kapitalisasiooniga ettevõte ja täna oma esimese kvartali majandustulemused avaldav Nokia suutis vaatamata päevasisesest kasumivõtmisest tingitud langusele USA turgude plusspoolel lõpetada 1,76 protsenti kõrgemal 33,58 euro tasemel.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 11:24

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing