Jalad näitavad kogu keha tervist

Eha Laanepere 20. aprill 2001, 00:00

See pole absurd ega must huumor, vaid killuke Jaapanist pärit shindo-teraapiast. ?Jalgade järgi saab kindlaks teha inimese vead ja probleemid,? kinnitab omanimelise tantsustuudio juht ja massöör Almer Jansu.

Näiteks suur varvas on ühendatud selgroo ja peaga energiakanali kaudu, mis jookseb piki jalalaba sisevõlvi ajusse. Energiakanal pole ei veresooned ega lihasgrupp, vaid kujuteldav meridiaan, mida mööda liiguvad tunded ja mõtted. ?Energiakanalis on kahepoolne liiklus. Nagu eluski ? tramm, mis sõidab Koplisse, peab sealt ka tagasi tulema,? räägib Jansu. Kui inimesel hoiab suur varvas ülespidi, siis on inimene stressis.

Tegelikult mõjutab suurest varbast kiirgav stress omakorda kogu jalga, pinged võivad peegelduda ka alaseljas ja turjas.

Jalgade lugemise tarkusest võiks veel kõrva taha panna seda, et kui varbaküüned on taeva poole püsti, on ajus palju negatiivset energiat. Ja ka inimese ettevõtlikkusest saab aimu: seda, kelle teine varvas on nõrguke ja kidur, ei maksa äripartneriks võtta. Almer Jansu enda neljas varvas on kõveravõitu ? see näitab, et tal on väike probleem oma soolestikuga.

Jalgadel on üldse tähtis ülesanne täita, sest nad on ühenduslüli meie keha ja maa vahel. Idamaistes teraapiates kujutavad jalad endast väljundkanaleid, mida mööda negatiivne energia maasse läheb. ?Olgu inimene peenike, paks, hea või halb ? jalgadel on tohutu vastutus ja Emake Maa peab teda kandma,? ütleb Jansu ja lisab, et isegi mõtted pole nii olulised kui just jalad. ?Jalad on luua alumine ots ? see, mis pühib. Mõtted on luua vars. Kuidas luuda hoida, nii see ka pühib. Ehk ? mõtted peegelduvad ka jalgades.?

Jaapanlased, kes jalgade tähtsast rollist aru saavad, võtavad tuppa sisenedes alati jalanõud ära, et mured ja ebameeldivused ukse taha jääksid.

Jansu arvates igatsevad jalad viie varbakohaga sokkide järele. Tavalisi sokke peab ta ühiselamu-sokkideks, kus varbad tunnevad end nagu kilud pütis ja kuumenevad üle ning inimene tunneb end nagu kasvuhoones.

Shindo-massaa?i alustabki Jansu alati jalgades olevate kanalite puhastamisest ja sinna kuhjunud pingete vabastamisest.

  • Suur varvas on ühenduses maksaga. Organismi pidama jäävad jääkained koormavad maksa üle.

  • Teine varvas on ühenduses mao ja närvidega. Kaua kestev närviline olek võib kaasa tuua maohaavandeid, gaase jm.

  • Kolmas varvas on seotud kujuteldava elundi, roidekaare all asetseva kolmiksoendiga. Shindo järgi hoiab just see elund meie käed-jalad soojad, annab elujõudu ja on kaudselt seotud immuunsüsteemiga.

  • Neljas varvas on seotud kopsude, soolestiku ja sapiga. Sapihaigused teevad agressiivseks, kopsuhädad kurvameelseks.

  • Väike varvas on ühenduses neerude ja kusepõiega ja on seotud mitmesuguste hirmudega.

Varbavahedes peegelduvad inimkeha viirused sama selgesti nagu arvutiviirused disketil. Varbavahesid mudides saab mõjutada ka oma kuulmis- ja nägemisorganeid.

Varba- ja ka sõrmevahede mudimine võib vahel valus olla. Jansu tuletab meelde: valu on märguanne, et midagi on korrast ära. Aga muidugi on massaa? ainult kaudne mõjutamine. Ei ole nii, et täna mudin varbaid ja homme olen terve kui purikas.

Varvastele pühendab Jansu vaid veerandtunnikese tavaliselt tunni kestvast massaa?iseansist. Edasi võtab ta ette järgmised energia väljundkanalid: käed, õlad, selja, pea. Käte- ja jalavenitused vabastavad pingetest. Randme- ja õlameridiaanid kipuvad kinni jääma arvutiga töötavatel inimestel. Kui õlad on blokeerunud, siis jookseb kinni ka kukalt läbiv energiakanal. Koos sellega häirub aju verevarustus ja soikub mõtlemine.

Kui kinni jooksevad puusad, siis jäigastub inimese kogu ülemine osa. Ja muide ka seksuaalenergia. Kellel on kehakaalu ülearu, sellel ütlevad aja jooksul üles põlved ja hüppeliigesed.

Shindo massaa?is tuleks Jansu sõnul käia paaripäevase vahega viis korda järjest, edasi võib käia harvem, nii profülaktika mõttes. Kes viitsib ise endaga tegeleda, võiks õhtuti telerit vaadates varbaid igatpidi kruttida ja väänata. Ka võib jala üle põlve panna ning teha varbaringe või varbavahesid pigistada.

Olen shindod õppinud ja massaa?i saanud Almer Jansu, Mart Parmase ja jaapanlase Dadao Kawahara juures.

Tunnen end pärast shindo-massaa?i alati suurepäraselt. Kuigi massaa?i ajal on kohati nii valus, et tahaks massööri jalaga lüüa. Mida rohkem pinges olen, seda valusam on. Sellest tuleb üle saada.

Mida rohkem pingeid kehas on, seda lõõgastavam on massaa? ? kuigi seda pärast seanssi kohe ei tunne. Algul võib süda olla paha ja pea valutada.

Shindo on mulle õpetanud sisemist rahu ja keskendumisvõimet. Inimestega suhtlemisel aitab see olla rahulik ja lõdvestunud. Juba selle peale mõtlemine rahustab momentaalselt.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 09:08
Otsi:

Ava täpsem otsing