Nokia ? peaaegu nagu oma aktsia

Raivo Sormunen 20. aprill 2001, 00:00

Nokia Corporation on maailma suurim mobiiltelefonide tootja ning on tuntud ka püsi- ja Internet Protocol võrkude pakkujana ja mitmete sellega seonduvate teenuste osutajana läbi kontserni allfirma Nokia Networks.

Nokia kontserni müük kasvas 2000. aastal 54%. Enim aitas sellele kaasa mobiiltelefonide müügi (Nokia Mobile Phones) 66% tõus, mis andis firma aastasesse kogukäibesse 21,89 mld eurot. Nokia Networksi käive kasvas möödunud aastal 36%, jõudes 7,71 mln euroni.

Eelmisel aastal jätkus maailmas veel kibekiire GSM-areng ning palju investeeriti võrgu läbilaskevõime parandamisse. See aitas Nokial paisuda ja turuosa võita. Ettevõtte sai eelmisel aastal juurde 13 uut GSM-klienti ning nende koguarv kasvas aasta lõpus sajani. Telekomioperaatorite investeerimine traadita andmesideühendusse, 3G eelkäijasse GPRSi, jätkus terve aasta.

Olukord on aga kiiresti muutunud. Jahtunud majanduskeskkonna tõttu on telekomifirmad end tunnistanud ülelaenanuks ja sattunud raskustesse. Kuna Nokia on korraliku kasumit teeniv firma, on ta ise alustanud oma klientide finantseerimist kolmanda põlvkonna mobiilvõrgu väljaarendamiseks. Viimase paari nädalaga on firma avanud juba 3 mld euro suuruse krediidiliini, mis on tekitanud palju pahameelt investorites ja tõstnud ettevõtte riskantsusastet.

2000. aasta lõpuks oli Nokia täitnud GPRS-tellimusi telekomioperaatoritele kokku juba üle 50 nii Euroopas Aasias kui ka USAs. 15 telekomioperaatorit olid käiku lasknud Nokia poolt välja töötatud GPRS-süsteemi, mis oli üle poole kõikidest kommerts GPRS-süsteemidest maailmas. 3G võrgu väljaarendajana valis Nokia välja 13 telekomifirmat.

Nokia suurim turg on USA, mis andis eelmisel aastal 17,5 protsenti kogu firma müügist, Hiina osakaal oli müügis 10,1 protsenti.

Eelmise aasta lõpuks oli Nokial 60 289 töötajat (24 379 Soomes). Veidi üle veerandi Nokia töötajatest on kaasatud ettevõtte aktsiaoptsiooni programmi, mis on muutnud paljud firmatöötajad miljonärideks.

Nokial on ligi 100 000 otsest aktsionäri (kliendikontode taga olevaid aktsionäre on väga raske kokku lugeda). Soome firmast on soomlaste kätte jäänud vaid ligi 10%.

Eelmisel aastal müüdi maailmas hinnanguliselt 405 mln mobiiltelefoni, Nokia osa oli 31,7%. Selle aasta mobiilide müügimaht peaks 450 mln ühikuni ehk veidi üle 10%. Võrreldes eelmise aasta 46% tõusuga on kahanemine väga kiire. Sellele vaatamata ootab ettevõte esimese kvartali müügikasvuks 20%, mis tuleb peamiselt enda turuosa suurendamise tulemusena.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 11:24
Otsi:

Ava täpsem otsing