Rahva arvamus EList käib üha alla

Virkko Lepassalu 20. aprill 2001, 00:00

Sotsiaal- ja turu-uuringute firma Saar-Poll uuringust selgub, et Euroopa Liidu pooldajate arv eestlaste ja mitte-eestlaste hulgas on mullu sügisega võrreldes veel 5% kahanenud ning küünib praegu 26 protsendini.

Sotsioloog Andrus Saare teatel on toimunud lõplik murrang euroliidu vastaste kasuks. Euroopa Liidu vastaste arv kasvab nende inimeste arvel, kes varem ütlesid, et nad pole veel otsustanud.

?Kui varem oli nii, et mida kõrgema haridusega inimene, seda otsustusvõimelisem, siis nüüd on kahtlejaid, kes ei suuda otsustada, kõige enam kõrgharidusega inimeste hulgas,? ütles Andrus Saar.

Euroopa Liitu astumist pooldab praeguse seisuga 22% eestlastest ning vastu on 47%. Mullu novembris oli euroliidu vastaseid eestlaste hulgas 32%. Muulased on sama pessimistlikud: nendest hääletaks euroliidu vastu 44%.

Andrus Saar lisas, et kahtlemata on suhtumises Euroopa Liitu oluline, kuidas töötab meie valitsus. Samas ei sõltu ELi pooldajate ja vastaste hulk valitsuse populaarsusest rahva hulgas. Kui 1998?2000 oli valitsuse reiting ühtlaselt 49 punkti, siis selle aja jooksul on Euroopa Liidu pooldajate arv pigem kahanenud.

?Suhtumine Euroopa Liitu on kompleksne nähtus,? jätkas Andrus Saar, sest seda mõjutavad tema arvates ka välisilma sündmused. Tema väitel on info, mida elanikkonnale Euroopa Liidu kohta pakutakse, ning info, mida tegelikult vajatakse, kaks ise asja. Euroopa Liidu ebapopulaarsust näitab ka asjaolu, et nende ametnike reiting, kes meile ELi asjadest räägivad, on kõige madalam.

Uuringust nähtub ühtlasi, et ligi pooled nendest küsitletud inimestest, kes pigem kalduvad uskuma Eesti riiklikesse institutsioonidesse, riigikogu, valitsust jt, usaldavad ka euroliitu. Tegemist on keskmiselt kõrgema sissetuleku ja haridusega noorte inimestega.

Seoses väljasõiduseminariga looduses ei leidunud eurointegratsiooni büroos ühtegi Saar-Polli uuringut kommenteerida soovinud isikut.

Euroopa Liit sunnib vaidlema

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 11:24
    Otsi:

    Ava täpsem otsing