Vene karu laulis eesti suu läbi

Jaak Allik 20. aprill 2001, 00:00

Ülestõusmispüha õhtul oli Tallinnas kultuurisündmus, mille rahvusvahelisele kaalukusele annab taasiseisvusajal võrdset otsida. Meie Rahvusmeeskoor ja poistekoorid laulsid Andres Mustoneni dirigeerimisel ja Taganka-teatri juhi Juri Ljubimovi lavastuses Moskva helilooja Vladimir Martõnovi maailmalõpu-oratooriumit ?Apokalypsis?. Ja seda, et 30 eesti meest ja 70 poissi esitasid Johannese ilmutuse vene keeles, ei paistnud keegi saalisolijaist tõlgendavat tibladele kaasajooksmisena ega nõudnud oma keeleseaduslikke õigusi.

Minu jaoks oli selles sündmuses koduuksele toodud maailma kõrgkultuuri hõngu ja näidet kui võimsaid tegusid saaksid teha vaba Venemaa ja vaba Eesti positiivsete partneritena nii kultuuris kui majanduses ja poliitikaski.

Tallinnast Moskvasse ja edasi siirduvat kontsertetendust toetasid Eesti riik ja Moskva linn kumbki ligi poole miljoni krooniga, sponsorite hulgas olid ka Silmet Grupp, Onistar ja Amserv Auto. President Meri kutsel ja meie Moskva saadiku Tiit Matsulevit?i algatusel toimunud Juri Ljubimovi kahenädalane prooviperiood Tallinnas sajakonna eesti mehega andis ehk märku, et põlguse ja hirmusegune vaade ida suunas hakkab taanduma.

Äkki oleks aeg minevikule (mis vene rahva jaoks polnud vähem must kui meile) joon alla tõmmata. See tähendaks alaväärsusest lähtuva vabandamis-ootuse lõppu ühelt poolt ning sulepeast imetud diskrimineerimisjuttudest loobumist teiselt poolt. Kompleksidest üle saamine annaks võimaluse avali silmi üksteisele otsa vaadata ning vastastikku tunnistada, et tegu on aruka ja andeka naabriga. Kas meie julgeolekule on kasulikum anarhias vaevlev tigestunud ning näljane naaber või väärikas ja loomevõimeline demokraatlik Venemaa?

Kahe N.Liidust pagendatud maailmakuulsuse ? Juri Ljubimovi ja Arvo Pärdi rõõmus taaskohtumine Tallinnas sisendas mulle küll usku loova koostöö võimalikkusse.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 11:24
    Otsi:

    Ava täpsem otsing