Ülo Toomsalu • 20. aprill 2001 kell 6:11

Lätist suu- ja sõrataudi ei leitud

Kuigi eile õhtul saabus kinnitus, et kahtlusalune läti lehm ei põe suu- ja sõrataudi, muretsesid nii Läti Aluksne maakonna kui ka Aluksnega külgneva Võrumaa elanikud, et tõbi on Baltikumis valla pääsenud ning võtab karjapidajatelt leiva, kirjutab Eesti Päevaleht.

?Oleme 24 tundi järjest üleval olnud ja töötanud,? rääkis Aluksne rajoonis asuva Maliena omavalitsusjuht Aivars Baltais. ?Kolmapäeval kell 16.40 tuli teade, et on taudikahtlus ja sellest ajast oleme jalul.?

Kahtlusaluse lehmaga talu ümbruse piiras Läti kaitseliit kolme kilomeetri raadiuses sisse ega lasknud kedagi kriisikolde ligidale.

34 majapidamist, mille elanikud ei tohtinud tsoonist eilse õhtuni väljuda. Kui neil poest midagi vaja oli, helistasid nad teeotsadel valvavatele kaitseliitlastele ning palusid endale vajalikud asjad tuua.

Ka Aluksnega külgneva Võrumaa Haanja valla karjapidajad muretsesid eile, et taud võib kiiresti nende loomadeni kanduda. Piiri lähedal asuva Ruusmäe karjakasvatusühistu territooriumile ei tohtinud ükski võõras astuda ning ühistu väravate ees oli maas desinfitseeriv segu.

Hetkel kuum