Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Uus-Tiskre võitis Mõisaga seotud firma

    Märtsi lõpus kuulutas Tallinna linnavalitsuse komisjon kokku üle 70 miljoni krooni maksva 84 maja ehitamiseks korraldatud nn noortepere elurajooni hoonestuskonkursi võitjaks ASi KMG Ehitus. Lisaks firma seotusele Jüri Mõisaga on linnavalitsuses komisjoni juhtinud isamaaliitlasest abilinnapea Heiki Kivimaa KMG Ehituse juhi ning suuraktsionär Tiit Nurkliku maleva- ning ülikoolikaaslane.
    Ehkki võidufirma pakutavate hoonete 7059kroonine ruutmeetri hind on konkurentide pakkumistest madalam, kujuneb KMG Ehituse maja hind mõne aasta pärast suurte püsikulude tõttu teiste pakkujate hoonete hinnast hoopis kõrgemaks.
    Tallinna linnapea Jüri Mõis ütles, et tema arvates on konkurss läbi viidud ausalt. ?Tundub, et see aeg on Eestis läbi, et üks inimene, kellele hästi maksta, teeb asja ära,? sõnas linnapea. ?Mina selles protsessis ei osalenud, komisjon teeb otsuse, komisjon omakorda moodustatakse poliitilise konsensuse alusel,? lausus ta. Mõis kinnitas talle kuuluva firma ligi 10protsendilist osalust kinnisvaraarendusfirmas Kodumajagrupi AS, millele kuulub võidufirmast KMG Ehitus 3,6 protsenti. Hoolimata väikesest osalusest on KMG Ehituse kolmeliikmelises nõukogus esindatud vaid Kodumajagrupi aktsionärid, kõik nad on ka Kodumajagrupi juhtorganites. Mõisa sõnul ei oleks olnud mitte midagi imelikku ka siis, kui hoonestuskonkursi oleks võitnud samuti konkursil osalenud Kodumajagrupi AS, millega Mõis on veelgi tihedamalt seotud, kuna parima pakkumise puhul oleks võit olnud õigustatud.
    Konkursi tulemuse otsustanud linnavalitsuse komisjoni esimees, abilinnapea Heiki Kivimaa ütles, et lisaks KMG Ehituse juht Tiit Nurklikule tunneb ta ka näiteks konkursil osalenud Merko Ehituse nõukogu esimeest Toomas Annust ning Kodumajagrupi juhti Urmas Lauri, mistõttu suhe Nurklikuga ei näita midagi.
    ?Püstitatud kriteeriumite põhjal oli KMG Ehituse pakkumine raudselt parim,? ütles Kivimaa. Samas teatas Heiki Kivimaa juba kuu enne konkursi võitja välja kuulutamist TV 3 ?Seitsmestes uudistes?, et talle on kõige südamelähedasemad KMG Ehituse majad. ?Kui keegi ütleb, et ma tegin konkursi ära, siis mis mul ikka öelda on,? sõnas abilinnapea. ?Ma vältisin ütlemast, mis mulle meeldib, aga möönsin, et arhitektuurilise lahenduse poolest meeldib mulle KMG pakkumine,? kommenteeris Kivimaa TV 3 klipis esitatud seisukohta.
    Hoonestuskonkursil saigi otsustavaks arhitektuuriliste lahenduste hindamine, kuna erinevate garantii- ja hinnakriteeriumide põhjal olid kolm-neli pakkumist peaaegu võrdsed. Arhitektuur moodustas otsustavad 30 protsenti punktide kogusummast.
    Kui enne viimast, arhitektuurivooru olid tugevamate pakkumiste vahed vaid paar punkti, siis arhitektuuri hindamisel välistati mõne ehitaja napp võit ? kõige ilusam maja sai 30 punkti, järgmine vaid 24, kolmas kõigest 18 punkti. Selline hindamissüsteem annab võimaluse ebameeldiv konkurent viimases voorus välja süüa, kinnitavad teiste konkursil osalenud firmade juhid.
    Kivimaa sõnul polnud arhitektuuri hindamissüsteemis midagi veidrat. ?Pidime ju kuskile mõõdiku panema,? lausus ta. Kivimaa sõnul hindasid linnavalitsust nõustanud arhitektid eranditult parimaks pakkumiseks KMG Ehituse majad, kuna ülejäänute puhul ei saavat isegi arhitektuurist rääkida. Sama kinnitasid ka komisjoni nõustanud arhitektid.
    Konkursi võitnud KMG Ehituse osanik ja juhatuse esimees Tiit Nurklik ütles, et jutud, nagu oleks võit talle kätte mängitud, tunduvad jaburad. ?Samas oli mul sellest rohkem infot, et ükskord see konkurss tuleb,? vastas Nurklik küsimusele, kas tutvus Kivimaaga aitas tal võita. ?Mul oli võimalik vaadata, kas meil selliseid maju on olemas, eks me hoiame praegugi maju, mis praegu ei sobi, aga hiljem võib-olla kuskile sobivad,? rääkis ta.
    ?Me oleme Tiskresse neli aastat ehitanud, me teame hästi, kuidas odavat maja ehitada,? ütles Nurklik. ?Olen ka Mõisa maja ehitanud, plaanime juurdeehitustki,? lausus ta.
    Samas tunnistas Nurklik, et hoonestuskonkurss polnud läbi viidud professionaalselt, kuna korraldajad oleks pidanud täpsemalt kirjeldama, mida pakkumine peab sisaldama. See väldiks ka vaidlused, kelle hinnapakkumine tegelikult kõige madalam oli, sest mõned hoonestajad arvestavad ruutmeetri hinna sisse ka teed, haljastuse, piirdeaiad jms, samal ajal kui teine hoonestaja võidab näiliselt madalama hinnaga, kuid lisatööd peab klient eraldi kinni maksma.
    KMG Ehituse nõukogus on peamiselt ekshansapankuritele kuuluva Kodumajagrupi aktsionär ja juht Urmas Laur, suuraktsionär ja nõukogu liige, Hansapanga asutajaliige Andres Saame ning aktsionär ja nõukogu liige, ehitusfirma Skanska EMV juht Jaanus Otsa.
    Nurkliku sõnul ei ole KMG aktsionärid viitsinud vana nõukogu maha võtta. ?Kiiremad küsimused oleme lahendanud aktsionäride üldkoosolekuga,? ütles ta.
    1999. aasta mais toimus KMG Ehituse laienemine, aktsiakapitali laiendamise teel lisandus firma aktsionäride nimekirja kaks eraisikut, mille tulemusel vähenes Kodumajagrupi 10protsendiline osalus ehitusfirmas 3,6 protsendile.
    Kõrgete hoonete püsikulude kohta ütles Nurklik, et tema ei tea, mille alusel teised firmad püsikulusid arvestasid, kuid KMG Ehituse pakutud numbrid peegeldavat tegelikkust.
    KMG Ehitus pakkus keskmisteks igakuisteks hoone otsesteks püsikuludeks 2007 krooni, mis on märksa kõrgem teiste firmade pakkumistest. Kõige madalamaid otseseid ekspluatatsioonikulusid pakkus E.L.L. Kinnisvara, mille majade püsikulud jäävad keskmiselt veidi üle 830 krooni. Püsikulude vahe tõttu tasub veidi kallima, kuid madalamate püsikuludega maja ost ära vähem kui 10 aastaga, väiksemate majade puhul isegi 7 aastaga.
    Arvestades, et Tiskre 22a elamurajoonis kavatsetakse anda majaostjatele kuni 30 aasta pikkust laenu, teenib maja hind end vähem kui kolmandiku makseperioodi jooksul tagasi.
    Konkursil osalenud Arco Investeeringute juhatuse liige Veljo Kuusk ütles, et ta ei tahaks konkursi KMG Ehitusele kätte mängimist uskuda. ?Samas, tänaseni me ei tea, mille poolest me teistest pakkujatest sellel konkursil kas paremad või halvemad olime,? ütles ta.
    E.L.L Kinnisvara tegevdirektor Jaak Vende ütles, et tema konkursi tulemusega rahul ei ole, kuna arhitektuuri hindamine, mis mängis võitja välja kuulutamisel kõige suuremat rolli, oli väga subjektiivne.
    Merko Ehituse ehitusdirektor Ott Kikkas sõnas diplomaatiliselt, et võitja otsustati konkursi hindamiskomisjoni poolt, kes on KMG Ehituse pakkumist pidanud parimaks.
    Kodumajagrupi juht Urmas Laur ei soovinud teemat kommenteerida.
    ?Odavate majade hoonestuskonkurss ei saa olla missivõistlus,? ütles ühe konkursil osalenud ettevõtte juht, kes ei soovinud oma nime all esineda, kuna ta kavatseb linnavalitsuse korraldatavatel konkurssidel tulevikuski osaleda.
    Seni pole keegi kaebust konkursi vaidlustamiseks esitanud, samas kinnitasid mitme ettevõtte juhid, et nad kaaluvad seda võimalust, kuid enne kavatsevad oodata juristide hinnangut konkursi vaidlustamise mõttekuse kohta.
    Komisjoni kuulusid Tallinna abilinnapea Heiki Kivimaa, Tallinna linnavalitsuse linnavaranõunik Indrek Oja, Tallinna säästva arengu ja planeerimiseameti juhataja Toomas Tauts, Tallinna elamumajandusameti juhataja Jaan Kurm ning Haabersti linnaosa vanem Tatjana Muravjova.
    Komisjoni liige Toomas Tauts ütles, et tema ei suutnud eelistusi ehitusfirma valikul teha. ?Töö oli mahukas ja otsustasin jääda neutraalseks,? lausus Tauts, kelle sõnul oli neutraalsel seisukohal liikmeid komisjonis veelgi. ?Ma ei oska öelda, kui palju Kivimaa oma tahet peale surus, sest ma ei viibinud viimasel istungil,? lisas Tauts.
    Tallinna linnavolikogu liige, linnavarakomisjoni esinaine, keskerakondlane Liina Tõnisson ütles, et juhtumit saab käsitleda kui korruptsiooniohtlikku seost.
    ?Iseküsimus on, kas seda tegelikult on ka võimalik tõestada,? sõnas ta. ?Selgunud asjaolud teevad mõistetavaks ka abilinnapea Kivimaa ägeda vastuseisu keskfraktsiooni konkureerivale projektile väikeelamute ehitamiseks Tallinna linnas linna vahendite toel,? rääkis Tõnisson. ?Normaalses ühiskonnas astuvad sellised linnaametnikud tagasi,? lisas ta.
  • Hetkel kuum
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Tehnoloogiasektor sügavas languses: Nvidia kaotas oma väärtusest kümnendiku
Selle nädala jooksul on “Suurepärase Seitsme” aktsiate langus kustutanud nende turukapitalisatsioonist kokku enam kui 900 miljardit dollarit, mis on lähedal grupi ajaloo suurimale nädalasele kaotusele.
Selle nädala jooksul on “Suurepärase Seitsme” aktsiate langus kustutanud nende turukapitalisatsioonist kokku enam kui 900 miljardit dollarit, mis on lähedal grupi ajaloo suurimale nädalasele kaotusele.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Amazoni rüpes edu nautiv Eesti ettevõtja: Jeff Bezose juhtimisprintsiibid sobivad meile hästi
Mari Jolleri esimene firma läks põhja, teise müüs ta maha ning kolmas müüdi ligi kaks aastat tagasi hiiglaslikule Amazonile. Selle kaisus on ettevõte Jolleri teatel uue tuule tiibadesse saanud.
Mari Jolleri esimene firma läks põhja, teise müüs ta maha ning kolmas müüdi ligi kaks aastat tagasi hiiglaslikule Amazonile. Selle kaisus on ettevõte Jolleri teatel uue tuule tiibadesse saanud.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Elektrifirma kogemus särtsuautodega: kõikide kulude ennustamisega pole pihta läinud
Eesti Energia autoparki on kuulunud enam kui kümme aastat elektriautod ning ettevõte peab vaatamata muutunud kuludele särtsuautosid mõistlikeks.
Eesti Energia autoparki on kuulunud enam kui kümme aastat elektriautod ning ettevõte peab vaatamata muutunud kuludele särtsuautosid mõistlikeks.
Eesti sai Euroopa rahakotist 122 miljonit eurot
Euroopa Komisjon tegi reedel taaste- ja vastupidavusrahastust (RRF) Eestile järjekorras teise väljamakse mahus 122,3 miljonit eurot, kuna Eesti on täitnud kõik taastekava kolmanda osamakse eeltingimuseks seatud eesmärgid.
Euroopa Komisjon tegi reedel taaste- ja vastupidavusrahastust (RRF) Eestile järjekorras teise väljamakse mahus 122,3 miljonit eurot, kuna Eesti on täitnud kõik taastekava kolmanda osamakse eeltingimuseks seatud eesmärgid.
Järjekordne Telia MeetUp toimub juba 30. mail
30. mail avab Telia taas oma uksed Eesti ettevõtete esindajatele, et koos tehnoloogia-, IT- ja küberturvalisuse ekspertidega arutada päevakajalisi teemasid ning tehnoloogiaajastuga seotud väljakutseid. Sel aastal on fookusteemadeks küberturvalisus, IT-efektiivistamine ning kestlikkuse uued normid ja väljakutsed ettevõtetele.
30. mail avab Telia taas oma uksed Eesti ettevõtete esindajatele, et koos tehnoloogia-, IT- ja küberturvalisuse ekspertidega arutada päevakajalisi teemasid ning tehnoloogiaajastuga seotud väljakutseid. Sel aastal on fookusteemadeks küberturvalisus, IT-efektiivistamine ning kestlikkuse uued normid ja väljakutsed ettevõtetele.