Eesti Telekomi kasumi päästis prügiveofirma

Viktoria Korpan 27. aprill 2001, 00:00

Eesti Telekomi (ET) I kvartali kasum oli 275 miljonit krooni, mis oli 12 protsendi võrra enam kui eelmise aasta samal ajal. Samavõrra kasvas ka kontserni käive, mis oli 1,05 miljardit krooni.

Eesti Telekom sai I kvartalis erakorralist tulu 46 miljonit krooni, sest prügiveofirma Albufent loobus 55 miljoni kroonisest kahjunõudest Eesti Telefoni vastu.

?Tulenevalt sellest, et OÜ Albufent loobus kohtuasjast Eesti Telefoni vastu, vabanes 46 miljonit krooni ulatuses reserve, mis kajastuvad 2001. aasta esimese kvartali muude tulude all,? ütles ASi Eesti Telekom juhatuse esimees Jaan Männik.

?Kui Albufenti mitte arvesse võtta, langes EBITDA marginaal 49 protsendile, seda ma ootasin alles aasta lõpus,? sõnas investeerimispanga Suprema analüüsiosakonna juhataja Veikko Maripuu.

EBITDA on firma tegevuskasum, millele on juurde liidetud amortisatsioon. EBITDA marginaal on telekommunikatsioonisektori üks olulisemaid näitajaid. Mida kõrgem on marginaal, seda parem.

Pankrotistunud prügiveofirma Albufent esitas Eesti Telefoni vastu 55 miljoni krooni suuruse kahjunõude mullu augustis. Albufent omandas nõude Q GSMi kaubamärki kasutavalt ASilt Ritabell, kes oli otsustanud kohtu kaudu nõuda Eesti Telefonilt 70 miljoni krooni suurust võlga, mis on jäänud ettevõttel saamata Eesti Telefoni poolt kasutatava teenuse eest.

ASi Eesti Telefon (ET) kasum kahanes I kvartalis eelmise aasta sama perioodiga võrreldes 15 protsenti. Selle aasta esimese kolme kuuga teenis Eesti Telefon 93,6 miljonit krooni, mis on 17 miljonit krooni vähem kui mullu, mil ettevõte teenis 110,6 miljonit krooni. ET I kvartali äritulud kasvasid eelmise aasta sama perioodiga võrreldes 663,2 miljonilt 757,5 miljonile kroonile.

Esimeses kvartalis oli ET turuosa ettevõtte võrku läbivate kohalike kaugekõnede ja rahvusvaheliste kaugekõnede aja põhjal vastavalt 88 ja 70 protsenti. ET andmeil on konkureeriva sidefirma Tele2 käes 22 protsenti rahvusvaheliste kaugekõnede turust.

?Üllatus tuli nii Eesti Mobiiltelefoni (EMT) kui ka Eesti Telefoni tulude poolt. Isegi kui ei oleks tulnud tulu Albufenti kohtuasja tühistamisest, olnuks Eesti Telefoni tulude kasv 7 protsenti,? rääkis Ühispanga analüütik Sander Danil. ?EMT kohta ei ole midagi halba öelda,? lausus ta.

Eesti Mobiiltelefoni käive kasvas 27 protsenti 506 miljonile kroonile, firma kasum kasvas kolmandiku võrra 183 miljonile kroonile. Eesti Telekomi finantsjuht Hille Võrk ütles, et kõige kiiremini kasvavaks tulukomponendiks olid lühisõnumite ja sündmuspõhise andmeside tulud.

?Oluline on ka see, et 30 protsenti rahvusvaheliste kõnede turust on uued tulijad Eesti Telefonilt juba võtnud, seda prognoositi samuti aasta lõpuks. Kõik ootused realiseeruvad kiiremini,? lausus Maripuu.

Maripuu lisas, et arvestades marginaalide edasise langemisega selle aasta teisel poolel prognoosib Suprema 2001. aastaks Eesti Telekomi puhaskasumiks 947 miljonit krooni 4,2?4,3 miljardi kroonise käibe juures.

Ühispank prognoosib Telekomile 940 miljonit krooni kasumit.

?Eesti Telefon müüs maha 1188 infoliini, sellest saadud tulu kajastub II kvartali tulemustes,? märkis Maripuu.

Analüütikud Telekomi esimese kvartali majandustulemuste põhjal aktsia hinnasihte muuta ei kavatse.

Trigon Marketsi poolt Telekomi aktsiale antud hinnasiht on 130 krooni, Supremal 115 krooni ja Ühispangal 110 krooni.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 11:25
Otsi:

Ava täpsem otsing