Mootorsõidukimaksust viilijaid ähvardab megatrahv

Tõnu Tramm 27. aprill 2001, 00:00

Seaduse järgi võib karistada mootorsõidukimaksu mitte maksvaid pealinlasi kuni 300 päevapalga suuruse rahatrahviga. Hetkel kehtiva 53 krooni suuruse päevapalga juures teeb see trahvisummaks 15 900 krooni.

Kui möödunud perioodi eest on maks korralikult makstud ja inimene ei jõua tulevaks teisipäevaks maksu ära maksta, siis nii ränka trahvi mõistagi ei rakendata, kuid hilinemisega maksmisel kaasneb 0,07 protsenti viivist iga hilinenud päeva kohta.

Mootorsõidukimaksu tasumise järjekordne tähtaeg saabub tuleval teisipäeval, ehk 1. mail. Selleks ajaks peavad olema maksnud kõik sõidukiomanikud, kelle elu- või asukohaks on sõiduki registreerimistunnistusel märgitud Tallinn, linnavalitsusele 5 krooni mootorivõimsuse iga kilovati kohta. Maksta tuleb ka siis, kui sõidukit ei kasutata, kuid see ei ole Eesti Riikliku Autoregistri (ARK) registrist maha võetud. Sõiduki kasutajal on kohustus tasuda maks omaniku eest juhul kui ta kasutab sõidukit rendilepingu alusel ning rentniku andmed on kantud ARKsse.

Teisel poolaastal arvele võetud sõidukilt tuleb arvelevõtmise aastal tasuda 50% aastamaksust. Sõiduki võõrandamise või rendilepingu lõpetamise korral enne kalendriaasta 1. maid peab võõrandaja või rentnik tasuma 1/3 aastamaksust. Maksu ei pea maksma I, II ja III grupi invaliidid, püsivalt töövõimetuks tunnistatud 18-aastased ja vanemad isikud töövõime kaotusega 40-100% ning keskmise, raske ja sügava puudega isikud. Samuti ei kehti maksukohustus lapsinvaliidide ning puudega laste vanematele. Poole hinnaga saavad sõidukimaksu ära maksta vanaduspensioni eas isikud ning kolme või enama alaealise lapse vanemad. Mootorsõiduki võõrandamisel pärast 1. maid on maksu tasunud isikul õigus taotleda maksu tagastamist kuude eest, mis on jäänud sõiduki võõrandamise kuust aasta lõpuni. Seoses sellega peab sõiduki uus omanik tasuma maksu vaatamata sellele, et endine omanik on sel aastal maksu juba ära maksnud.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 11:25

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing