Tavaline fa?ism

Dajan Ahmet 27. aprill 2001, 00:00

Öeldagu selle kohta natsionalism, skinheadlus või kuidas tahes ? fa?ism jääb alati fa?ismiks, ükskõik millise nime taha seda ka varjata ei püütaks. Me ei saa midagi öelda ega muuta ? kõik, mida ütleme, lisab ainult õli tulle. Võtame või mo?ee ehitamise mõtte. Vaadake, milline hüsteeria vallandus meedias. Õnneks ei toimunud mingit plahvatust, millega saaks seostada kasvõi kaudselt mõnd islami nime. Mõni hull oleks seda sidunud islami fundamentalismiga. Mida enam tõestad, et nii see pole, seda rohkem usutakse, et nii on. Ja oledki terrorist valmis.

Ajakirjandus teeb kogu aeg seda sorti vigu. Võtame ?Pealtnägija?, kus räägiti suurte eramute ehitamisest. Kõlama jäi hoopis mõte, et võõrad tulevad meie hoovi peale ehitama. Eramuid ehitatakse nagunii, kuid vihkamine ei kao. Probleem on nii majanduslik kui sotsiaalne ? ühed saavad ehitada ja teised ei saa. Probleem on mõistuslik, kuid vallandub emotsionaalselt ? rassismina. Suured sõjad on alanud rahvusluse või usu pinnalt. Nii on kerge mõjutada masse. Kainenemine tuleb pärast valatud verd ja pisaraid. Siis mõistetakse, et kõige taga on argihuvid. Natsionaalpatriotism on tugev relv, see tõi Eestile iseseisvuse ja seesama ideoloogia võib hävitada riigi ja rahva.

Muulased teavad, et nad on siin võõrad. Kui nad tahavad midagi saavutada, peavad nad kaks korda rohkem õppima ja töötama. Isegi kui ta on andekam, jääb ta alati number kaheks. Kultuuriski on see niimoodi, mida andekam looja, seda tigedam on kommentaar. Ainus rassismivaba territoorium on äri. Raha ei tee vahet rahvuste ega religioonide vahel. Ent muulane ei tohi olla rikkam ja edukam.

Probleemi saavad lahendada ainult eestlased ise. Integratsioonipoliitika suurim viga on see, et integreeritakse muulasi, aga nemad on ammu valmis, hoopis eesti ühiskond ei taha neid vastu võtta. Muulasi seostatakse ikka umbrohuna meie aias.

Hollandis öeldakse teisiti: muulased on nagu lilled meie aias, nad rikastavad meie riiki ja kultuuri. Kas teie mõtlete ka nii?

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 11:25

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing