Väljavõtted IMFi hinnangust Eesti kohta

30. aprill 2001, 00:00

Pärast 1998. aasta augusti Venemaa kriisi tekkinud langust sai majanduse taastumine hoo sisse eelmisel aastal. 2000. aasta reaalne SKP kasv oli 6,5%; sellele aitasid kaasa kiire ekspordi kasv ja aasta teisel poolel tugev eratarbimine.

Majanduse taastumise perioodil tõusis veidi inflatsiooni tempo, kuid seda eelkõige nõrga euro ja naftahinna tõusu survel. Kuigi kaupade ja teenuste välisbilanss paranes 2000. aastal tunduvalt, suurenes mõnevõrra jooksevkonto puudujääk, sest välisinvesteeringute kasumlikkus kasvas järsult. Oluline on märkida, et majanduse toibumine tõi endaga ka kaasa tööpuuduse vähenemise võrreldes 2000. aasta alguse tipptasemega.

_________________________________________________________

Raha- ja krediidikasv on kogu 2000. aasta jooksul ja 2001. aasta esimeses kvartalis olnud kiire. Kui ei esine tendentsi sellise kasvu aeglustumiseks, peaks Eesti Pank olema valmis kasutusele võtma abinõusid laenumahu kasvu ohjamiseks. Moraalne suunamine tuleb kasuks, ning selles küsimuses on teretulnud Eesti Panga ja kommertspankade vaheline dialoog. Täiendavateks sammudeks võiks olla valitsuse hoiuste viimine välismaale, et vähendada pankade likviidsust, ning usaldatavusnormatiivide karmistamine tarbimislaenude ja liisingu osas.

_________________________________________________________

Kahe Rootsi panga eeldatav ühinemine mõjutab tugevasti Eesti pangandussektorit. Toetame täielikult Eesti Panga otsust mitte lubada Hansapanga ja Ühispanga ühinemist või seda, et need pangad kuuluksid ühe välisinvestori kontrolli alla, sest see looks de jure või de facto väga domineeriva turupositsiooniga panga, kelle kontrolli all oleks peaaegu 90% Eesti pangandussüsteemi koguvaradest. Samuti on meil hea meel märkida ära täiendavad edusammud finantsturu järelevalve osas, millega Eesti Pank on nüüd lähedal Baseli põhiprintsiipide täielikule täitmisele. Eeldatavasti võetakse peatselt vastu Finantsinspektsiooni seadus, millega moodustakse sõltumatu tegevuse ja eelarvega ühtne finantsjärelevalve asutus.

IMFi konsultatsioonide järeldused Eesti kohta, 25.04.2001

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing