Tallinna vara müüki vahendavad poliitikud

Inge Rumessen 02. mai 2001, 00:00

Tallinna viimaste aastate vara ostjate nimekirjast leiab kaks nime: Leonid Agejev ja Aleksei Saaremägi. Meestele kuulub Narva mnt 13 asuv AS Larssen, kus pakutakse valmisfirmasid. Nende klientideks on enamasti vene keelt kõnelevad inimesed ja Agejevi sõnul on nad eriti hea kliendi puhul nõus tehingu oma nimel vormistama.

Leonid Agejevit proovis poliitik Sergei Ivanov eelmisel aastal tuua Tallinna volikogu rahanduskomisjoni, kus liigub info linnavara kohta.

Vene poliitik Leonid Tsingisser selgitab, et kuna fraktsioon seda ei toetanud, vajus Ivanovi algatus põhja. Sergei Ivanoviga ei õnnestunud Äripäeval ühendust saada.

Agejevi ja Saaremägi kliendid on ka perekond Burdeinõi ja perekond Fink.

1998. aastal müüs linn Agejevile ja Saaremägile 4 miljoni krooni eest Linnamäe tee 57 kauplusehoone. Kolm nädalat hiljem müüs linn 9,1 miljoni krooni eest vene perekonnanimedega seltskonnale kõrval asunud hoone. Nüüd kogub kummagi kaupluse müüjatelt rendiraha Burdeinõi pere.

Burdeinõidel on õnnestunud eri firmade kaudu viimase paari aasta jooksul teha linnaga kuni kümme ostutehingut. Perekonna firmad ja nendega seotud inimeste nimed jäävad seetõttu teiste ostjate seast silma.

Korraga on perekond pangalaenu võtmata suutnud välja käia mitme miljoni krooniseid summasid. Äriregistri andmetel ei ole Burdeinõide firmadele Lasnamäe-Sile ega V.A.O. Grupile seatud hetkel kommertspante.

Äripartner Margus Finki sõnul on Lasnamäe S-i ostetud Tornimäe 2 kinnistule seatud siiski hüpoteek Hansa Liisingu kasuks. Ka kinnitab Fink, et tema teada oli veel mõni kuu tagasi Burdeinõil Punane 17a asuv kinnistu panditud Hansapangale.

?Omanikud seda ei kommenteeri,? ütleb Oleg Burdeinõi küsimuse peale, kust pärineb osturaha. Isa Valeriga ühendust saada ei õnnestunud, kuna ta sõitis nädalaks välismaale.

Ehkki Oleg Burdeinõi ei soovinud kommenteerida perekonna läbikäimist kinnisvaraäris julgete ostudega silma paistnud perekond Finkiga, näitavad ametlikud registrid kahe kinnisvaraperekonna tihedaid kokkupuuteid.

Ka Margus Fink ise kinnitab, et tal on Valeri Burdeinõiga paar ühist projekti ja esindab teda advokaadina ka kohtus.

Fink omandas eelmise aasta lõpus osaluse ja juhatuse liikme koha V.A.O Investis, mis on asutatud Burdeinõide firma poolt.

Pooleks Burdeinõiga on Fink omanik firmas, mis napsas tiiburite omaniku Enn Rohula eest detsembris pooled linnahalli sadama aktsiad, pakkudes 60 000 krooni rohkem. Nüüd on Fink ASi Tallinna Linnasadam nõukogu esimees.

Finkid on perefirmaga EMF Invest, mis osteti samuti Agejevi ning Saaremägi käest, loonud Tallinna linnas kinnisvaraimpeeriumi, ostnud hooneid ligi 40 miljoni krooni eest, kirjutab Eesti Päevaleht.

Burdeinõi raha allika kohta ütleb Margus Fink, kes ise toonitab oma head läbisaamist Hansa Liisinguga, et tema andmetel on Burdeinõi rahastajaks Hansa Liising. Seda näiteks kesklinnas Kannikese lillepoe ostmisel ETK-lt.

Samamoodi nagu Finkide ja Burdeinõide abilise Agejevi puhul on poliitik Sergei Ivanov ka Stanislav T?erepanovi eestkõneleja. Ajalehes Molodjo? Estonii ilmunud artiklis jäeti mulje, et T?erepanov on seotud tumedat päritolu Peterburi ärimeestega.

Praegu Haabersti linnaosa vanema asetäitja T?erepanov ütles, et kavatses ajalehe kohtusse kaevata, aga loobus, kuna ajakirjanik läks teisele tööle.

?Olid vihjed ja muud jutud, dokumentaalselt ei saa seda tõestada,? jätab Lasnamäe linnaosa vanem Leonid Mihhailov küsimuse T?erepanovi sidemetest ähmaseks. ?Sergei Ivanov oli see, kes teda pakkus,? kinnitab ta, andes mõista, et talle on sellised ?määramised? üldiselt vastuvõetamatud.

T?erepanovist pidas lugu ka Sergei Ivanovi prote?ee, hiljuti mõrvatud Marian Haitov, kes rahastas riigikogu ja Tallinna volikogu valimistel vene valimisliitu Rahva Usaldus.

Üks Burdeinõi konkurent Lasnamäel kinnisvara ostmisel ja rentimisel, ASi Volex omanik perekond Reut on paar objekti Burdeinõile kaotanud ja mõne võitnud.

Olga Reuti sõnul kasutab Burdeinõi enampakkumistel taktikat, mis teised välistab.

Punane 17a kauplus läks kaks aastat firmale Lasnamäe-S kolmandal enampakkumisel alghinnaga 1,8 mln krooni. ?Kauplus pandi esimesel korral müüki alghinnaga 1,8 mln krooni, osalejatele oli sissemaks 180 000 krooni. Burdeinõi osales kolme firmaga, kokku oli viis pakkujat,? räägib Reut. ?Kolme pakkujaga kruvis Burdeinõi hinna üles 11,2 miljonini, nii et teised loobusid.? Kuulutati välja uus enampakkumine, taas ajas Burdeinõi hinna üles. Kolmandal katsel polnud enam teisi tahtjaid ja Burdeinõi sai objekti alghinnaga kätte. ?Ta kiitles, et 180 000kroonine sissemaks talle liiga ei tee, talle makstakse see raha välja,? meenutab Reut.

Reuti kirjeldatud skeemi kinnitab üks Tallinna linnavalitsuse ametnik, kes tegeleb vara müügiga, kuid oma nimel ei soovi rääkida. Ametnik lausub, et Lasnamäe-S on talle tuttav mitmest enampakkumisest, kuid alati ei võida.

Reutid ja Burdeinõid käivad kohut Lasnamäe avaturu pärast, mis Reutid said linnalt kümneks aastaks rendile. Burdeinõi kinnitas mullu Eesti Päevalehele, et Reutid andsid selle eest 1999 sügisel just enne kohalike omavalitsuste valimisi altkäemaksu Tallinna linnavolikogu liikmele Sergei Ivanovile.

Samasse kõrvale linnalt maatüki ostnud Burdeinõil olid lahtise turuga oma plaanid ja ta pakkus Reutile miljon krooni hüvitust ärist loobumise eest. Vaidluson jõudnud riigikohtuni, Burdeinõi esindajaks kohtus on Margus Fink.

Torupilli ots 2 ? 2,2 mln krooni
Oleg, Valeri Burdeinõi ja Alla Burdeinaja
AS Lasnamäe-S ostis linnalt
Margus ja Eve Fink omavad 50% ASi Lasnamäe-S asutanud ASist V.A.O. Invest

Priisle turg Linnamäe tee 57 ja 61 ? 4+9,1 mln krooni
Oleg, Valeri Burdeinõi ja Alla Burdeinaja OÜ V.A.O. Grupp; Burdeinõid said Linnamäe 61
Leonid Agejev ja Aleksei Saaremägi; OÜ Ober-maier ostis Linna-mäe tee 57

Punase tn kauplus ? 1,8 mln krooni
Oleg, Valeri Burdeinõi ja Alla Burdeinaja AS Lasnamäe-S ostis linnalt

50% Tallinna Linnasadama aktsiaid ? 251 000 krooni
aktsiad ostis Margus Fink kahepeale Burdeinõidega. Fink ostis tehingus kasutatava firma Leonid Agejevi ja Aleksei Saaremägi käest

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 11:26
    Otsi:

    Ava täpsem otsing