Ukrainas võib ebastabiilsus püsida veel aasta

Tõnis Arnover 02. mai 2001, 00:00

Ehkki paljud peavad keskpanga presidendist peaministriks tõusnud Ju?t?enkot iseseisvusaja parimaks peaministriks, kelle 1,5aastase võimuperioodi jooksul tugevnes rahvuslik valuuta grivna, inflatsioon saadi kontrolli alla ja saavutati esimene majanduskasv, otsustas parlament kommunistide ja suuräriringkondade huve esindavate parteide algatusel avaldada läinud neljapäeval häältega 263:69 valitsusele umbusaldust. See tähendab, et valitsus peab tagasi astuma.

Viktor Ju?t?enko ütles hääletustulemusi kommenteerides, et valitsuse kukutanud poliitilised jõud ei poolda seaduslikku majandussüsteemi ja rahvavõimu kui ainukest teed õige arengu suunas.

Ausa mainega ja riigi kõige populaarsema poliitiku Ju?t?enko valitsus on maksnud töötajatele välja 35 miljardi krooni suuruse palgavõla, suutnud vähendada laialt levinud korruptsiooni, suurendanud järsult rasketööstuse eksporti ja kiirendanud erastamist, eeskätt tähtsas energiasektoris.

Et reformid on otseselt puudutanud oligarhide huve, siis on nood läinud vasturünnakule ja saavutanud endise asepeaministri ja energeetikaministri Julia Timo?enko korruptsioonisüüdistusega kohtu alla andmise ning nüüd ka peaministri lahkumise.

Analüütikute hinnangul läheb võim Ukrainas nüüd kommunistide ja oligarhide loodava liidu kätte, mida kulisside taga toetab president Leonid Kut?ma, kelle enda positsiooni on märgatavalt nõrgendanud tema viidatav seotus ajakirjanik Georgi Gongadze tapmisega. Et juba tuleva aasta märtsis seisavad Ukrainas ees üldvalimised, siis ei kujune neil jõududel uue kabineti kokkupanek aga sugugi kergeks.

Ju?t?enkot toetava paremtsentristliku Reformi ja Korra partei esindaja Sergei Terjohhin ennustas, et uue peaministri leidmine on võimatu. Ta ennustas, et kommunistid ei julge enne valimisi toetada selgelt oligarhide huve väljendavat kandidaati, vaid eelistavad nõukogude-stiilis juhti, kes aga ei leia paremtiiva erakondade toetust.

Võimalike peaministrikandidaatidena on Kijevskije Vedomosti nimetanud tööpartei liidrit majandusminister Sergi Tihhipkot, maksuameti juhti Mõkola Azarovit ja parlamendi asespiikerit vasaktsentrist Viktor Medvedt?ukki.

Ukraina probleeme komplitseerib see, et Ukrainast, mis iseseisvusaja jooksul ei ole suutnud teha otsustavat valikut ida ja lääne vahel, on strateegiliselt huvitatud nii Venemaa, Euroopa Liit kui ka USA.

Lääs püüab 50 miljoni elanikuga ja tohutu territooriumiga Ukrainat Venemaa rüpest välja kangutada ning ära hoida tema ühinemine Venemaa-Valgevene liiduga. Samal ajal on Venemaa uuel presidendil Vladimir Putinil korda läinud nõrgenenud võimuga Kut?male tuge pakkudes mitmete lepingutega Ukrainat majanduslikult taas rohkem Venemaaga siduda. Surve avaldamisel on ta ära muu hulgas ära kasutanud Ukraina 34,8 mld krooni suurust energiavõlga ning uue, Ukrainast mööda mineva gaasijuhtme ehitamise plaani.

Väga segastes erastamistehingutes, kus lääne investorite pakkumised on tagasi lükatud, on Venemaa firmadel õnnestunud paari kuuga ära osta seitse suurt Ukraina ettevõtet. Näiteks sel aastal müüdi Zaporo?je alumiiniumitehas Kut?ma taganttõukamisel 1,2 mld krooni eest Vene Avtovazile, ehkki üks Ukraina grupp oli pakkunud 1,76 miljardit.

USA välispoliitikas omandas Ukraina väga tähtsa koha ekspresident Bill Clintoni valitsemisajal, kui Ukraina tõusis Iisraeli ja Egiptuse järel suuruselt kolmandaks USA välisabi saajaks ja kui USA julgustas Ukrainat liikuma NATO suunas. Venemaa mõju kasvades on USA mõju kahanenud.

Kolmas Ukrainast huvitatud jõud on Euroopa Liit (EL). ELil ja Ukrainal on koostööleping, mis ei ole täitnud sellele pandud lootusi. ELi muret Ukraina pärast näitas pärast valitsuse kukkumist tehtud ELi välispoliitika koordinaatori Javier Solana avaldus, mille kohaselt ?Ukraina teeb suure vea, kui ta majanduslike ja poliitiliste reformide teelt kõrvale astub?.

Ukrainas on juba hakatud rääkima Moldova stsenaariumi kordumisest, mis tähendab, et võimule tulevad kommunistid või Moskva-meelsed jõud. Sellele viitavad samuti kommunistide liidri Petro Simonenko sõnad, mille kohaselt Moldova sündmused korduvad vältimatult Ukrainas.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 11:26
    Otsi:

    Ava täpsem otsing