Vigala Sass patenteeris reovee puhastamise seadme

03. mai 2001, 09:02

Vigala Sassina tuntud Aleksander Heintalu ja ehitus-projekteerimisbüroo Monoliit juhatuse esimees Jaak Reinmets tõestasid, et solgivee saab panna tulu teenima. Hiljuti kaitsesid nad reovee puhastamise oma leiutatud meetodit ja seadet ning said sellele patendi, kirjutab Maaleht.

Heintalu ja Reinmetsa puhastusseadme puhul jookseb reovesi septikust-mahutist ilma pumpamiseta isevoolu mööda kerge kaldega torustikke ja maa-aluseid mahuteid pidi bioväljakule, kus kasvavad taimed ja mikroorganismid selle ära puhastavad. Neid taimi, mis võiksid edukalt reovett puhastada, on meie kliimas Heintalu hinnangul umbes 70 liiki.

Lisaks annab selline puhastussüsteemi juurde tekkiv ökosüsteem pesitsusvõimalusi paljudele lindudele ja loomadele.

Juba 1992. a projekteerisid Heintalu ja Reinmets Saaremaal Tahula motellile puhastusseadme, kus reovett kasutatakse bioväljakul eeskätt pajude kasvatamiseks.

Seda bioväljakut võib Reinmetsa sõnul nimetada ka energiavõsa väljakuks, kuna seal kasvavat puitu võib kolmeaastaste raietsüklitena kütteks kasutada.

Bioväljaku võib Reinmetsa sõnul teha nii suure, et taimed tarbivad reovee ise ära, või suunata juuretsooni läbinud ja lõpuks täielikult puhastunud vesi kraavi. Samuti on võimalik teha reovee baasil tiike linnutoiduks kasutatavate karplaste, näiteks järvekarpide kasvatamiseks.

Reinmets unistab, et Eestis hakataks reoveega kasvatama ka tehnilisi kultuure, millest saab toota piiritust, taimset õli ja kiudaineid, näiteks lina.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing