Jazzimeistrite koorekiht kohtub Haagis

ÄP 04. mai 2001, 00:00

Melu suve uhkeima ja Euroopa suurimaks tituleeritud d?ässifestivali North Sea Jazzi ümber on juba alanud, ehkki festival ise toimub alles juuli keskel.

Vähe on selliseid festivale, kuhu ollakse valmis ostma kõige kallimaid pileteid pimesi, teadmata esinejaid. Kolme päeva jooksul näeb-kuuleb Hollandi väikelinnas Haagis rohkem maailma tipptegijaid kui teistel sama masti festivalidel kogu suve jooksul. Tegemist pole pelgalt elitaarse d?ässisündmusega. Pärnut meenutavas mereäärses kuurortlinnas valitseb eriline festivaliõhkkond: kokku sõidab kirev seltskond muusikafänne nii Euroopast kui Ameerikast, kogu linnapilt on plakateid täis, söögikohad pakuvad d?ässiteemalist menüüd.

Festivalikülaline võib tunda end kontserdimaratoni mitmekesisuses esialgu abitult. Korraldajate eesmärk on pakkuda tõelisi maiuspalasid igale maitsele, kriteeriumiks kvaliteet. Lisaks traditsioonilisele d?ässile kõlab erinevates saalides samaaegselt sving, soul, jazz-rock, blues, gospel, funk, hip-hop, drum?n?bass. Esinema ei pääse hädised ahervared minevikust, vaid aktiivsed tipptegijad, tõeline koorekiht. Ja nii igal õhtul kella kuuest hommikutundideni. Kui ühel laval on Brand New Heavis ja D?Angelo, siis mujal võib esineda samal ajal legendaarne Wynton Marsalis, David Sanborn või Herbie Hancock. Muusikud kasutavad võimalust ka koos jämmida, mille vahetus ja särtsakus süstib festivalimelusse erilist energiat.

Kuigi publikut on korraga suures Haagi kongressidepalees tuhandeid, on teenindus laitmatu ja kiire. Toimub suur d?ässilaat, müüakse ohtralt festivalinänni, plaatidelgi on soodsad festivalihinnad. Suhteliselt odavalt saab ka söönuks: letid on lookas erinevatest suupistetest ja soojast söögist nii vürtsikas idamaises stiilis kui kodusemas lahjemas vormis.

North Sea Jazzi peetakse maailma suurimaks sisetingimustes korraldatavaks d?ässifestivaliks. Paljudele superstaaridele jääb just Haag peaaegu ainsaks esinemispaigaks suvises Euroopas ning Eestile lähemate d?ässifestivalide asemel eelistavad nad hoopis midagi muud.

26. North Sea Jazz Festival
13.?15. juulini
Haagis Hollandi Kongressikeskuses
15 kontserdilava, üle 1200 muusiku
3 päeva pilet ca 2000 kr, sisaldab enamikku kontserte
esinejad avalikustatakse 14. mail
piletiinfo Eestis kuni 20. maini festivalireis@hot.eeinfo http://www.northseajazz.nl

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 09:09
    Otsi:

    Ava täpsem otsing