Riigistamise saatel otse peeruvalgusesse

04. mai 2001, 00:00

30.04. ilmus ÄP arvamuskülgedel artikkel ?Läänemaa mässajad: Fortum tuleks riigistada?

Energiaturu Inspektsiooni kooskõlastus tõsta alates oktoobrist elektritariife Fortumi jaotusvõrkudes Läänemaal ja Viimsis kõrgemaks kui mujal Eestis pole loomulikult tarbijatele meeltmööda. Pole see meeldiv ka Fortumile, nii oleme ka ise aktiivselt otsinud teid osta elektrit edasimüügiks sellise sisseostuhinnaga, et meie väljamüügihinnad ei ületaks muu Eesti taset.

Olen hästi kursis Läänemaa ettevõtjate ja kohalike omavalitsuste koosolekutel räägituga ning hämmastuses, et üllitise autor on probleemi lahendusena välja käinud ainult ühe koosolekutel osalenu lihtsustatud variandi ? Fortum tuleb riigistada! Mässajad tahtvat, et Eesti Energia (EE) ostaks Fortumilt võrgu õiglase hinnaga tagasi.

See seisukoht toetab kaks aastat tagasi EE juhtkonna välja käidud ühe totaalse jaotusvõrgu kontseptsiooni. Selleks on mugav kasutada ka 11.04. riigikogus läbi surutud energiaseaduse muudatusi, millega sisuliselt monopoliseeriti elektri tootmine Narva Elektrijaamadele, ja seotakse ka jaotusvõrguettevõtted ning nende kliendid selle lõa otsa.

Tahan osutada ühele ebatäpsusele artiklis. Majandusministeeriumi andmetel oli elektrivõrgu jaotuskulu möödunud aastal EE Tallinna võrgus 19 s/kWh, Saarte hajaasustusega võrgus aga 54 s/kWh. Saarte võrguga sarnases Läänemaa võrgus oli jaotuskulu aga 28,4 s/kWh, mis on tervelt 90 väiksem kui saartel! Eeldades, et elektri keskmine väljamüügihind nii Läänemaal kui saartel on praegu ca 72 s/kWh, saab Saarte võrk elektri kätte hulgihinnaga 18 s/kWh. Fortumi klientuurile seevastu sunnib EE peale puhtalt formaaljuriidiliste meetoditega monopoolset hinda ligi 50 s/kWh! Mille poolest on läänlasest elektritarbija ja maksumaksja halvem, kui tema kaaskodanik Väinamere taga või Lõuna-Eestist?

On selge, et seisukoht ühe suure jaotusvõrgu efektiivsusest tänapäeva Eesti kontekstis on jabur ja teenib monopoliseerimise huve!

Fortum on oma jaotusvõrke arendanud sihikindlalt ja missiooniga. Oleme täitnud Eesti seadusi ja erastamislepingut. Selle tulemus on olnud mõõdetav efektiivsuse tõus ja teenuste kvaliteedi paranemine, kuid palju tööd on veel ees.

Fortumi seisukoht on, et kõigi Eesti elektritarbijate võrdväärne kohtlemine on vajalik, ning see on saavutatav siis, kui võrguettevõtted saavad oma klientuuri tarbeks elektrit osta õiglase, regionaalseid iseärasusi arvestava hinnaga. Selleks piisaks poliitikute arusaamisest probleemi olemasolust ja heast tahtest see lahendada.

Efektiivselt tööle pandud energiaettevõtete riigistamine võib aga ükskord taas kaasa tuua peeruvalguse ajastu, sest ebaefektiivse suurmonopoli poolt pealesurutud elektrihind on alati kallim, kui olla võiks.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing