Vägivalla olemus

ÄP 04. mai 2001, 00:00

Tuntud inglise autori hoiatav kujutlus ühiskonnast, kus räägitakse vene-inglise segakeelt ning võimutsevad noorukite jõugud. Peategelane Alex on omamoodi üksikisiku vägivalla kehastus, ning talle vastandatakse riiklik, seadustatud vägivald.

Originaalis 1962. aastal ilmunud ja peagi kultusromaaniks kujunenud romaani populaarsusele on kindlasti kaasa aidanud Stanley Kubricku film (1971), millega kaasnesid ägedad vaidlused vägivalla olemuse üle. Aastal 2000, kui see film Londonis täies pikkuses ekraanile jõudis, olid kõik need küsimused ja Burgessi romaan endiselt aktuaalsed.

Inglise kirjanik ja helilooja Anthony Burgess (1917?1994) on tuntuks saanud just oma romaaniga ?Kellavärgiga apelsin?, kuigi ta on avaldatud mitukümmend raamatut; lisaks veel kirjandusteaduslikud käsitlused, loengud, sümfooniad, balletid ja ooper.

?Kellavärgiga apelsin? ilmub kirjastuse Varrak uues sarjas ?Moodne aeg?. Tegemist on sarjaga, milles ilmuvad juba oma maal tähelepanu äratanud kirjanike teosed, keda ei ole veel kuulutatud klassikuteks, kuid kelle teosed on juba mõjutanud nii oma maa kui ka rahvusvahelist kirjanduselu.

Anthony Burgess - Kellavärgiga apelsin
Kirjastus Varrak
Sari Moodne Aeg, 176 lk, kõva köide.
Orienteeruv hind 130 kr

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 09:09

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing