Kesko jaekaubandusest tükki haaramas

Andres Kärssin 07. mai 2001, 00:00

Eelmise nädala teises pooles uudisteagentuuri BNS edastatud info kohaselt peaksid Soome kaubanduskontsern Kesko ja Säästumarketi keti omanikud 9. mail sõlmina lepingu, millega Säästumarketid lähevad Keskole.

Säästumarketi juhatuse esimehe Maldar Mäesalu sõnul saab ta tehingut kommenteerida konfidentsiaalsusnõude tõttu alles pärast seda päeva.

Reedel küll kumbki osapool tehingu toimumist ei kinnitanud. Kesko Eesti juhatuse esimehe Timo Hämälä sõnul pole ta kursis võimaliku lepingu sõlmimisega ning ei taha sel teemal rohkem rääkida.

Säästumarketi omanikeringi kuuluv ning hiljuti konsortsiumi Baltic Rail Service eesotsas Eesti Raudtee erastajaks tõusnud Guido Sammelselg lausus, et kuulujutte on küll palju olnud, kuid tal pole praegu Säästumarketi müügi kohta mingit infot anda.

Samas on kohalikes kaubandusringkondades pikemat aega juttu olnud sellest, et kaheksa aasta eest Eesti turule sisenenud Kesko tunneb huvi jaemüügiväljundi leidmise ning kohalikul kapitalil põhinevate jaekettide ostu vastu. Viimast on varem kinnitanud nii Säästumarketi kui ka Selveri esindajad. Eelmise aasta lõpus napsas ETK Kesko eest ära Astri keti.

Ka hiljutisel kaubanduskonverentsil kinnitas Kesko Food Balticsi president Timo Valla, et Kesko eesmärgiks on hõivata 25 protsenti Balti jaekaubanduse turust ning et seda osa saada, tuleb minna kõigi kolme riigi turgudele. ?Meie põhieesmärgiks on jaekaubandus, kõik muu, nagu logistika pool, cash & carry jne, toetab seda,? lisas ta.

Valla sõnul ei saa hetkel öelda, kui kaua võiks eesmärgi täitmine aega võtta, sest selleks tuleb rajada vastav struktuur. ?Struktuur tekib ülevõtmiste ja ostmistega, ka teised peavad sama tegema,? viitas ta üha karmistuvale konkurentsile välismaiste jaekettide vahel siinsel kaubandusturul.

Säästumarketi müügi korral Keskole peaks küsitletud kaubandustegelaste valdaval hinnangul püsima jääma seni ennast Eesti hästi õigustanud discounter-tüüpi (madalate hindadega) kauplused, kuigi Kesko antud ni?is tegutsemise suurem kogemus puudub ? Soomes senini kastikaupluste kontseptsioon levinud ei ole ning Eestis pole Kesko SuperNetto nn väikehulgiladusid jaekaubanduse hulka arvestatud.

ETK juhatuse liikme Mihkel Simsi sõnul ei muuda Kesko Säästumarketi ostu korral tõenäoliselt kohe kaupluste profiili, seda hoolimata nende Keskole mitteomasest tüübist. ?Esialgu nad vast jäkavad seda Säästumarketi liini,? tõdes Sims. ?Samal ajal läheb Keskole raskemaks logistikapartnerite leidmine ? tema konkurendid jaemüügis saavad ju aru, et võttes Kesko logistikat toetavad nad konkureerivat jaeketti.? Ta lisas samuti, et Säästumarketi kontseptsiooni kestvus oleneb ka sellest, kui kaua uus omanik suudab toetada madalat hinda.

Simsi hinnangul võiks tehingu toimumisel ainult Säästumarketi operaatoritegevuse müügi hinnaks olla 100?150 miljonit krooni ning koos kinnisvara müügiga ulatuks prognoos 300?350 miljoni kroonini. Kalkulatsioonid on tehtud eeldusel, et ettevõtte käive on 600 miljonit krooni ning kasum 9 miljonit krooni aastas.

Erinevalt Mihkel Simsist Selveri keti juhatuse esimees Urmo Vallner Säästumarketi ostu korral Kesko-poolset kontseptsioonimuutust ei uskunud. ?Ühe kaubandusettevõtte ost tähendab sama kontseptsiooni, turu ja klientide äraostmist,? ütles ta. ?Säästumarket on sellest lähtuvalt välja ehitatud ning väga raske on samadesse tingimustesse teist kontseptsiooni sisse panna.?

Vallneri hinnangul Säästumarketi ost turule olulisi muutusi ei too, samas pole välistatud Säästumarketi senisest veelgi agressiivsem laienemine suurema investeerimisvõimega omaniku käes.

Kaupmeeste Liidu juhatuse esimees Peeter Raudsepp ütles, et ei saa kinnitada Säästumarketi müüki Keskole, kuna kumbki neist liitu ei kuulu. Kuid võimaliku müügi korral ei prognoosinud ka Raudsepp discounter?i-kontseptsiooni kadumist ega muid erilisi muudatusi turul. ?Säästumarket on väga hästi arenenud ning positsioneeritud kett ning neil pole omas ni?is konkurente,? märkis ta, viidates samuti keti edasisele tugevale perspektiivile.

Säästumarketite mullune käive oli 380 miljonit krooni ning Profindexi uuringu kohaselt annab kett 8 protsenti toidu- ja esmatarbekaupu müüvate jaekettide müügimahust. Säästumarketi ketti kuulub praegu 16 kauplust ning lähiajal ootab avamist veel kolm. Tänavuse plaani kohaselt avab jaekett igal kuul ühe kaupluse.

Peamiselt toidukaupade importimise ja hulgimüügiga tegeleva Kesko Eesti mullune käive oli 400 miljonit krooni, mida tänavu kavatsetakse kahekordistada. Keskol on Eestis kolm SuperNetto kauplust, sel aastal on üks lisandumas veel Pärnusse. Tänavu veebruaris avas Kesko Jüris Baltimaade suurima logistikakeskuse.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing