Framtidsfabrikeni täht kustumise äärel

Peeter Koppel 08. mai 2001, 00:00

Muidu kergelt tõusval Stockholmi börsil paistis eile teist kauplemispäeva järjest vabalangusega silma kunagine Euroopa suurim internetikonsultatsioone pakkuv ettevõte Framtidsfabriken, mis pärast reedest 25protsendilist kaotust kukkus veel üle 30 protsendi.

Reedel teatas Framfab 1,93 mld Rootsi krooni suurusest esimese kvartali kahjumist ning ettevõtte kogu juhatuse tagasiastumisest. Eile teatati aga planeeritavast aktsiaemissioonist mahus kuni 325 mln Rootsi krooni. Juhul kui emissiooni ei korraldata, saaks ettevõttel hiljemalt juunis sõna otseses mõttes raha otsa. Emissioon kavatsetakse korraldada kahes osas, kusjuures kõigepealt üritatakse vahendeid kaasata institutsionaalsetelt investoritelt ning teises osas ettevõtte senistelt aktsionäridelt. See aga võib osutuda suhteliselt keeruliseks, sest ettevõtte kahjumid on hiiglaslikud. Esimese kvartali kahjumile eelnevalt oli ettevõte suutnud neljandas kvartalis saada 2,16 mld Rootsi krooni kahjumit. Framfabi käive oli käesoleva aasta esimeses kvartalis aga 264 mln Rootsi krooni ning eelmisel aastal samal ajal 429 mln krooni. Eelmisel ja üle-eelmisel aastal kasvas ettevõte küll plahvatuslikult, kuid internetibuum sai läbi ning ettevõte vajus koos oma e-äri lahendusi tarbinud klientidega.

Framtidsfabriken on kokkuvõttes tüüpiline ?uue majanduse unistus,? mis ühel hetkel taipab, et tegutseb siiski reaalses maailmas. Karm reaalsus aga ongi see, mis on ettevõtte turuväärtust tipuga võrreldes kahandanud enam kui 99% ja viinud kunagise karismaatilise tähe hääbumiseni, et mitte öelda kustumiseni.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing