7 mai 2001

Gazpromi aktsionärid valmistuvad kohtuvaidluseks

Venemaa naftagigandi Gazpromi Ameerika depositooriumi sertifikaadi (ADR) omanikud kavatsevad koguneda sel kuul Londonisse valmistamaks ette tugevat rünnakut nn hallide skeemide vastu, mis on võimaldanud välismaalastel omandada vene kodanikele mõeldud aktsiaid, kirjutab Financial Times.

Ettevalmistamisel on süüdistus Moskvas asuva maaklerfirma United Financial Group (UFG) vastu, kes on suurim taoliste skeemide elluviija. Süüdistus seab ohtu praeguse Gazpromi nõukogu esimehe ja UFG suurima aktsionäri Boris Fjodorovi tagasivalimise nõukogusse.

Venemaa presidendi dekreediga 1997. aastast sisuliselt keelati välismaalastel Gazpromi aktsiate omandamise ning sunniti neid omandama 1996. aastal emiteeritud ADRe, millega kaubeldakse Londonis ja New Yorgis.

ADR"id on võrreldes aktsiatega kallimad, vähelikviidsed ning enamus analüütikute sõnul liiga kallid.

Hetkel kuum