Mõõdukad: tulumaks astmeliseks

Inge Rumessen 08. mai 2001, 00:00

?Mõõdukad on võtnud suhteliselt lihtsameelse kontseptsiooni, lootes tulude ümberjaotamisega rikkust juurde tekitada,? ütles ASi NG Investeeringud nõukogu esimees Jüri Käo. ?Ühtegi maksuseadust ei tohi muuta liiga tihti, sest see tekitab investorites ebakindlust.? Käo lisas, et Eesti pole veel sugugi ahvatlev investeerimiskoht ning maksuseaduste pidev muutmine vaid kahjustaks meie investeerimiskliimat.

Noored Mõõdukad võtsid laupäeval peetud kongressil vastu ühiskonnakriitilise manifesti, milles pidasid vajalikuks taastada Tallinna ja Harjumaa ettevõtete investeeringute tulumaksustamine, sest see pole nende hinnangul toonud kaasa ettevõtluse ega tööhõive loodetud edenemist.

Saadud lisatuluga saaks riik tagada noormõõdukate arvates Eesti arengule kriitiliselt tähtsate projektide, näiteks pensionireformi, rahastamise.

?Sellise rahaga ei tee reformipoegagi,? ütles Reformierakonna fraktsiooni esimees Jürgen Ligi. ?Tallinn ja selle ümbrus on kogu Eesti ettevõtluse veduriks ja ei saa loota, et kui sellel rattad alt võtta, hakkavad vagunid kiiremini liikuma.?

Harju Ristil asuva eduka väikeettevõtte TÜ Püünis juhatuse esimees Hindrek Vahemaa ütles, et tulumaksu taaskehtestamine pärsib firma arengut. ?Meil on vaja palju investeerida,? selgitas kalandusega tulu teeniv Vahemaa. ?Meile on lihtsam, kui jääb vabu vahendeid rohkem kätte.?

Noormõõdukad käisid välja ka ettepaneku kehtestada Eestis 2?3astmeline progresseeruv tulumaks, maksustades täiendavalt kõik tulud, mis ulatuvad kõrgemale neljast, kaheksast ja 12 keskmisest palgast.

?See on ainuke võimalus, kui tahame vähendada ühiskonna kihistumist,? toetas riigikogu rahanduskomisjoni liige mõõdukas Rein Järvelill noormõõdukate ettepanekut. ?Otstarbekas oleks hetkel piirdud siiski kahe astmega. Üks on meil ju põhimõtteliselt juba olemas nullist 26ni,? täpsustas Järvelill ning lisas, et mõttekas oleks ainult üks aste tippu lisada.

Kaubandus-Tööstuskoja juhatuse esimehe Toomas Lumani sõnul on tegemist aga läbimõtlemata avaldusega. ?Soovitan, et noormõõdukad ning ka nende erakond vaataks kõigepealt peeglisse ja küsiks endalt, kas me oleme vastutustundlikud, kui mingi majanduspoliitilise ettepaneku välja käime,? ütles Luman. ?Maksude suurendamine vaid lisab seaduserikkumisi ning vähendab niigi halvasti laekuvat üksikisiku tulumaksu.?

Järvelille sõnul aga suurendab astmeline tulumaks riigi sissetulekuid ning muudab kalliks kõrge palga teenimise. Järvelill kinnitas, et kui mõõdukad võidavad järgmised riigikogu valimised, siis on ettepaneku elluviimine täiesti reaalne. Praegu takistab progresseeruva tulumaksu kehtestamist koalitsioonilepe.

Eile õhtul tegi Keskerakond avalduse, milles annab mõista, et on valmis koostööks Mõõdukatega. ?Keskerakond tunnustab valitsuserakondi, sealhulgas RE Mõõdukaid, kes peale aastatepikkust tähelepanu juhtimist on lõpuks mõistnud ka sotsiaalsete probleemide lahendamise vajadust alternatiivina nende süvendamisele,? seisab avalduses.

Mõni aasta tagasi algatas astmelise tulumaksu sisseviimise eelnõu Keskerakond, kuid see langes 1999. aasta lõpul riigikogu menetlusest ilma eelneva väitluseta välja. Eelnõu vastu olid toona ka Mõõdukad.

Astmeline tulumaks ei tee Eestit rikkamaks

Kas toetate astmelise tulumaksu kehtestamist?

Mõõdukad ei soovigi uusi töökohti

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing