Ülo Toomsalu • 11. mai 2001 kell 6:11

Seadus keerab koduõlle kraanid kinni

Uus alkoholiseadus lubab koduõlle valmistajatel müüa õlu vaid oma turismitalus või kõrtsis, kirjutab SL Õhtuleht.

Ametlikult Eestis praegu koduõlut müügiks ei valmistata. Riigilõiv selle tootmise pealt on 35 000 krooni aastas ja ükski meister seda maksta ei jõua. Lisaks tuleb maksta aktsiisi 4.40 liitrilt, mis teeb paaritonnise kuutoodangu juures aktsiisimaksuks 10 000 krooni.

35 000 krooni suurune litsents käib õllemeistritele üle jõu ning pikisilmi oodatakse, millal hakkab kehtima uus alkoholiseadus, mille kohaselt litsentsitasu kaob. Seadus pidi kehtima hakkama juba 1. jaanuarist; õllemeistrid loodavad, et ehk 1. juulist, siis saaks vähemalt pool suve õlut müüa.

?Kõik me ootame uut alkoholiseadust, mille taga meite tegevus praegu seisab,? ütleb Hiiumaa tuntuim õllemeister Lõpe Kaido, kelle juurde saarel iga turismitalu peremees teed juhatada oskab.

Samas tähendab seaduse vastuvõtmine, et õllemeistrite elu läheb hoopis keerulisemaks. Tegevusluba küll kaob, aga koduõlut või koduveini võib müüa vaid valmistajale kuuluvas ettevõttes - st õllemeistrid peaksid ise hakkama ka turismitalu pidajaks või kõrtsi püsti panema.

?Turismitalu pidajatel pole see nii lihtne, et lähen ja lasen õlle ei tea kus valmis keeta,? arvab Kaido. ?Aastal 2003 hakkavad kehtima rangemad hügieeninõuded. Juba see summa paneb sind haigutama, kui sa tootmishoone nii kaugele saad, et võid toodangut sealt läbi lasta või turismitalu külalistele õlut teha.?

?Kui hakatakse tegelema koduõlle hulgimüügi või ekspordiga, siis see on paratamatult seotud transpordiga. Toiduainete transpordil kehtivad toiduhügieeni nõuded. Kaldun arvama, et kui teha koduõlle eksporti, siis see, mis lõppkohta kohale jõuab, eriti juua ei kannata,? räägib majandusministeeriumi kaubaturu regulatsiooni talituse juhataja Eero Kosk.

Kose sõnul kätkevad koduõlu ja koduvein juba iseenesest sellist sõnaühendit nagu isiklik majapidamine. Seega olevat loogiline, et koduõlle valmistaja opereerib sellega oma koduses majapidamises, mitte ei hakka tegelema märjukese kaubandusliku vahendamisega.

Hetkel kuum