Anarhia ja infosulg

Raivo Sihver 14. mai 2001, 00:00

30.04. saatis bussifirma AS Sebe juhatuse esimees Toivo Leht kirja teede- ja sideministeeriumile, maa- ning omavalitsustele, milles teatas, et bussiettevõte suleb 15. juunist 14 bussiliini. Neist seitse läbivad Jõgeva maakonda.

Jõgevamaa kolme linna, Jõgeva, Mustvee ja Põltsamaa, bussipeatustest väljub päevas 180 bussi, millest 60 on Sebe bussid. Jõgevamaal puudus aprilli lõpuni igasugune info nende liinide marsruutidest ja kellaaegadest.

ASi Sebe ja OÜ Jõgeva Bussikeskus vaheline leping, mis kajastaks teabe edastamist dispet?erite kaudu, on senini sõlmimata. 8. mail toimunud Jõgeva maavalitsuse ühistranspordi komisjoni istungil tõdeti, et pole seadust, mis kohustab bussikeskuse dispet?erit telefoniinfot edastama või bussifirmasid vastavat teenust rahastama. Maavalitsuse majandusosakonna juhataja Jaan Aiaotsa arvates on telefoniinfo teenuse osutamine eraalgatus, mida maavalitsus ei saa rahaliselt toetada. Bussikeskus kui erafirma saab aga osutada teenust, mille eest tellija ? bussifirma ? maksnud on. AS Sebe ei näi aga reisijate teavitamisest huvitatud olevat, sest muidu oleks istutud läbirääkimislaua taha.

OÜ Jõgeva Bussikeskus juhataja Liia Saatre andmetel on probleem selleski, et reisirongide vähendamisel avati täiendavaid bussiliine ning liinide massiline korrastamine ja bussiaegade sageduste muutmine pole veel läbi. Muudatustest ei teavita vedajad bussikeskust aga õigeaegselt. Nii võibki juhtuda, et bussiettevõtte dispet?er teatab bussi väljumise aja, mis ei pruugi vastata tegelikkusele. Telefoni teel info saamine bussiliikluse kohta on sagedasti aga ainus teabe saamise moodus. Jõgeva ja Põltsamaa bussipeatused on pea ainukesed kohad, kus sõidugraafikuid näeb.

Jääb vaid tõdeda, et sõitja informeerimine on sõitja enda asi. Ka liikumisvõimaluste muretsemine on jäetud liikleja õlule. Kui endal sõiduvahendit ei ole, käi jala või ära liikle üldse. Bussifirmade konkurentsi asemel valitseb anarhia ja valitsus on siin võimetu.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing