Uus peatükk Eesti edu loos: Eurovisioon

14. mai 2001, 00:00

Eesti võitis Eurovisiooni lauluvõistluse sedavõrd kindlalt, et viimase hindaja, korraldaja ja Eesti põhikonkurendi Taani enda punkte ei läinudki tarvis. Ometi laekus ka Taanilt 8 punkti 12st, mis pani i-le täiusliku punkti.

Eurovisiooni võitmine kindlustas Eesti kui eduka väikeriigi mainet veelgi. Miljonid silmapaarid seiravad üllatusega Eestit. Mitmest rahvusest laulutiimi ? Tanel Padari, Dave Bentoni, Ivar Musta ja Maian Kärmase ? võit kinnitab ühtlasi liberaalse maailmavaate läbilöögivõimet, efektiivsust.

Täna ei ole Eesti tähelepanu keskmes majandusedu pärast, ka mitte suurepäraste ja sealjuures ausate spordisaavutuste pärast. Täna on ta tähelepanu keskmes kui vana laulumaa. Eurovisiooni lauluvõistluse esikoht nagu ka majandusvabaduse ja konkurentsivõime edetabelid, olümpiamängude ja maailmameistrivõistluste protokollid on objektiivsed saavutused.

Eurovisioonil jagasid Eestile tunnustust kõik osavõtjariigid, seega on meie esikoht paljude rahvaste konsensuslik otsus. On hea, kui suudame köita maailma tähelepanu ikka ja ainult positiivsega, mitte mõne skandaaliga.

Maailma tunnustus on see kapital, mis tuleb Eestisse lisainvesteeringute näol. Kindlasti tullakse lähemalt kaema, mis riik see Eesti on, kes trügis esmakordselt pjedestaali kõrgeimale astmele. Täituvad hotellid, kontserdiväljakud ja söögikohad, algab party time. Come on, everybody ? nii nagu Eesti oma laulus kutsus.

Konkreetselt tuleb teha terve aasta tõsiseid ettevalmistusi, et korraldada järgmise aasta Eurovisiooni lauluvõistlus. Eestil kulub selleks 50 miljonit krooni, millele lisab omalt poolt sama palju Euroopa Ringhäälingute Liit (EBU).

50 miljonit on tegelikult väike raha võrreldes sellega, millise tuntuse ja tunnustuse osaks Eesti saab. Hakkavad sõeluma osavõtjariikide delegatsioonid, edastatakse reportaa?e kohalikust eluolust, inimestest, kontserdisaali kirjeldusi ? nii nagu Eesti presski on neid enne lõppvõistlust teinud. Pakkugem siis külalistele parimat.

Eurovisiooni võitmine suurendas tublisti Eesti ühtekuuluvustunnet, moodsama sõnaga ? sotsiaalset kapitali. Ei ole me nii suured individualistid ühtigi. Võimalik, et Eurovisiooni esikoht võttis maha või leevendas poliitilisi pingeid. Ehk oli laupäevaõhtune ühine telerivaatamine rahvusliku kokkuleppe saavutamise aluseks.

Väikeriikide hääl ei ole sugugi nõrk. Dave Benton, kes on pärit Kariibi mere saarelt Arubalt, mis on Eestist veelgi väiksem, on hästi Eestis omaks võetud. Tahaks loota, et Eestis ei ole enam kohta tsiklimeeste pubidel, kus vähegi teistsugused ukse taha jäetakse, ja inimestel nahavärvi järgi vahettegemisel, nii nagu on seda Tartus kahetsusväärsel kombel juhtunud.

Last but not least, Eesti laul ja esitajad olid suurepärased, väärt täpselt igat punkti 198st. Seda näitas Euroopa rahvaste üksmeelne hääletus.

Euroturistide armee tuleb

Taanis tehti ajalugu

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing