Ühingu asutasid endised varustuskomiteelased

Raimo Ülavere 15. mai 2001, 00:00

Ühingu üks osanikest Hans Sims meenutas, et ühingu loomise juures olevad inimesed olid kõik seotud endise varustuskomiteega, mis hiljem muutus materiaalsete ressursside ministeeriumiks. Ühingu eesmärki Sims enda sõnul enam täpselt ei mäleta, küll aga meenus talle, et see oli seotud mingi erastamisega.

Ühingu asutajatest on avalikkusele tuntumad lisaks riigihangete ameti juhi Ülo Sarvele veel kuni viimaste aastateni tippametnikuna töötanud Eino Raidmaa ja Hillar Ruben.

Praegu pensionil olev Eino Raidmaa oli aastaid majandusministeeriumi juhtivametnik ning ka riigiressursside keskuse nõukogu esimees.

Raidmaast tuntum on endine riigiressursside keskuse kauaaegne juht Hillar Ruben. Riigikontroll uuris keskuse tegevust 1998. aastal ja nentis: ettevõtte juhtkonna ebamajandusliku tegevuse tulemusena on riigiettevõttele viimastel aastatel tekitatud olulist kahju.

1999. aasta alguses kandis juhtkond ettevõtte erastanud ASi ASi Trade & Invest andmetel maha 6-7 mln krooni eest põhivara. Riigiressursside Keskuse nõukogu esimehe Eino Raidmaa sõnul kanti maha kasutatud arvutid, mobiiltelefon Ericsson, paljundusmasin, kasvuhoone, LAZ-buss jne. Mahakantud vara jääkmaksumus ei ulatunud Raidmaa hinnangul aga vaid pisut üle 40 000 krooni. Raidmaal puudus ülevaade, kas need asjad müüdi töötajatele või jagati nende vahel laiali. Ilmselt võidi need ka lihtsalt niisama anda, lisas ta.

Vahetult enne erastamist 1999. aastal viis Riigiressursside Keskuse juht Hillar Ruben 15 ettevõtte töötajat preemiareisile USAsse, reis läks maksma 225 000 krooni.

Täna on Hillar Ruben pensionär ning selgitab, et ta pole juba poolteist aastat kursis ühingu tegemistega. Ühing sai loodud soomlaste eeskujul ning eesmärk oli vedude organiseerimine, meenutab Ruben. Kuna riik ühingut ei toetanud ja tootmise maht Eestis langes järsult, siis ühingu tegevus eesmärgipäraselt ei käivitunud. Kuidas hakkas ühing riigihangete bülletääne trükkima? ?Seda mina ei tea, see on Ülo Sarve rida,? vastab Ruben.

Eraäri riigihangete ameti juhtkonnas

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing