GPRS-mobiilside Eestis peagi kasutusel

Indrek Kald 17. mai 2001, 00:00

Eile teatas Radiolinja Eesti (RLE), et allkirjastas Nokiaga GPRS-seadmete hankelepingu. Kokkuleppele jõuti pärast poolteist aastat kestnud GPRS-võrgu seadmete ja tehnoloogia testimist Soomes Radiolinja emafirma võrgus. Seni on RLE spetsialistid käinud Helsingis firma peakorteris GPRS-seadmeid tundma õppimas ja testimas.

Radiolinja teatel võimaldab Nokia GPRS lahendus pakkuda klientidele ajakohaseid mobiilteenuseid ning kiiremat andmesidet. Vastavalt hankelepingule algab seadmete ülespanek juunis ning eeldatav tehniline valmisolek saavutatakse käesoleva aasta novembris.

Konkureeriva mobiilsideoperaatori EMT GPRS-seadmed on sisuliselt juba töös, kuid seda kasutavad esialgu vaid firma enese töötajad ja spetsialistid, kommertskasutusse peaks teenus jõudma eeloleval suvel.

Q GSM plaanib samuti GPRS-teenusega turule tulla, kuid firma avalike suhete juht Jaana Aduson ei soovinud aega täpsustada.

Nokia ja Radiolinja hankelepingu kohaselt varustab Nokia RLEd seadmetega, mis tagavad GSM-võrgu ühilduvuse GPRS-võrguga. Nokia GPRS-lahendus toetab mobiilse interneti teenuseid, andmesidet, täiustatud WAP teenuseid jms, teatas Radiolinja eile.

Lepingu allkirjastamisel ütles Radiolinja Eesti tegevdirektor Sami Seppänen, et firma näeb oma klientide valmisolekut kasutada GPRSi pakutavaid uusi ja innovatiivseid teenuseid. ?Loodetavasti on turul piisav kogus heal tasemel lõpptarbija seadmeid ajaks, millal meie poolt on loodud tehniline valmisolek GPRS teenuste osutamiseks,? lisas ta. Seni on lisaks võrkude puudumisele olnud GPRSi probleemiks ka vastavate mobiiltelefonide vähesus. Ericsson peaks lähiajal tooma Eestisse müüki oma esimese GPRS-telefoni R520.

GPRS ehk pakettraadioside on tehnoloogia, mis võimaldab mobiilsidevõrkudes kiiret andmesidet. GSM-standardiga võrreldes kasvab data-ühenduse kiirus mobiilsides enam kui kümnekordseks. GPRS ei too kaasa uute võrkude ehitamist, vaid baseerub senistel GSM-võrkudel, millega on kolm Eesti mobiilioperaatorit riigi pea täielikult katnud. Seega saab GPRSi kasutada igal pool, kus on GSMi leviala.

Päris uute võrkude ehitamist eeldab järgmine tehnoloogia, UMTS (mobiilside kolmas põlvkond). Eesti valitsus otsustas üleeile, et annab riigis välja neli UMTSi litsentsi ning hindab selleks soovijate äriplaane. Maailma esimene UMTS-võrk pidi käivituma mais Jaapanis, kuid selle teenuse pakkumine lükati edasi sügisesse. Ka Eesti osas räägiti varem aastatest 2002-2003, mil 3G peaks tööle hakkama, kuid nüüd on tõenäolisem kolmanda mobiilsidepõlvkonna tulek alles aastal 2004.

UMTSi hind häirib sidefirmasid

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing