Kus on meie Matti?

Sander Silm 17. mai 2001, 00:00

Soomlaste muinasjuttudes esineb Hölmölä-nimeline asula, kus elavad inimesed on sedavõrd parandamatult lollid, et nende sugu oleks võinud nende lolluse tõttu mitmeid kordi maapealt kaduda, kui poleks olnud naaberküla heatahtlikku meest Mattit, kes nad suurest jamast päästis.

Paistab, et ka Matti Eesti analoogil on käed-jalad tööd täis, sest lollusi, mida siluda, on enam kui küllalt. Võtame või viimase, majandusministeeriumis koostatud ehitusseaduse eelnõu, mis sisuliselt välistab maaperedel endale elumaja ehitamise. Põlvamaal paraja paanika tekitanud eelnõu lubab ehitusel kasutada ainult registrisse kantud firmasid. Nädala algul öeldi ministeeriumist, et see punkt vaadatakse läbi. Matti oli kohale jõudnud ja ministeeriumiametnikud lintsimisest päästnud.

Parem pole lugu haldusreformiga, mis on sama vana kui iseseisvus, mistõttu keegi enam ei mäleta, miks sellega üldse pihta hakati. Paraku paistab nüüd asi vahefini?isse jõudvat, kus põlvamaalasi autasustatakse kolme vallaga senise 15 asemel ja maakonna kadumisega. Ühelt poolt on see isegi hea, sest lõpeb ebamäärasus, mis on põlvamaalastele läinud maksma kena kopika.

Võtame või keskmise palga. 1999. aasta I kvartalis moodustas Põlvamaa keskmine brutopalk 70% Eesti keskmisest ja 2000. aasta neljandas kvartalis 69%. Samal ajal on enamiku maakondade keskmiste palkade suhe Eesti keskmisesse palka kasvanud. Parem pole lugu tööpuudusega, mis nii Põlva- kui samuti kadumisele määratud Jõgevamaal on Eesti üks suuremaid. See näitab, et senine haldusreformi venimine on kadumisele määratud maakondadest investeeringud eemale peletanud ja nende piirkondade arengut pidurdanud.

Ja Mattit polnud kuskil, kes oleks võinud selle mõttetuna tunduva reformi peatada.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing