Mobiilid vaid Infoatlases ja 1182-l

Indrek Kald 17. mai 2001, 00:00

Üheksa Eesti firmade ja eraisikute kontaktandmeid sisaldavate interneti infobaaside võrdlemine näitab, et enamus neist on suunatud firmade otsijatele. Eraisikute kohta annavad avalikke telefoninumbreid vaid infoatlas.ee, infopluss.ee, 1182.ee ja ee.ee (Ekspresskataloog).

Kõik võrreldud infobaasid võimaldavad teostada otsingut firma nime, nime osa ja tegevusala järgi. Detailsemate otsingute osas lähevad firmade andmebaasid juba lahku ? kes võimaldab otsida ka telefoninumbri, firmajuhi nime ja aadressi järgi, kelle andmebaas sisaldab ka ettevõtte registrikoodi ning netiaadressi.

Ühise nimetajana on kõik võrreldud infobaasid kasutajatele tasuta. Enamus neist võimaldavad lisaks eesti keelele teha päringuid ka vene- ja inglisekeelsetel külastajatel, üks andmekogu sisaldab ka soome keele tuge.

Suuremalt osa interneti infokataloogidest leiab ka viiteid teistele sarnastele andmebaasidele mujal maailmas, mis moodustavad enamasti keti suuremast rahvusvahelisest kontsernist.

Samuti on osad veebilehed riputanud üles päringute edetabeli, kuid praktilist väärtust see info siiski ei oma. Nii sisaldab kontakt.ee TOP akendega tegelevate firmade nimekirjas millegipärast ka seemnekauplused ja soovitab auto varuosi küsida ülemaailmsest kullerfirmast DHL ning prügivedajalt Ragn-Sellsilt.

Kuigi Eesti telekomiturg avanes lõplikult juba 2000. aasta alguses, ei pruugi uute sideoperaatorite klientideks hakanud firmade andmeid veel infotelefonidelt ega interneti andmebaasidest saada. Tõsi, nende arv ei ole suur, kuid siiski ei ole enam kõik firmad ja asutused Eesti Telefoni kliendid, vaid tarbivad näiteks Unineti teenuseid. Infoatlase müügidirektori Tuuli Keerbergi sõnul ei ole neil Unineti klientide numbreid. Samas ütles Jaan Karp Telenorist, et kui klient annab neile oma Unineti võrgus oleva umbri, siis see ka avaldatakse.

Tabelis võrreldavad kodulehed on kõige puudulikumad eraisikute andmete osas. Eraomanikele kuuluvaid avalikke telefoninumbreid vahendavad neli firmat ning vaid kaks neist pakuvad ka mobiilsideoperaatorite EMT ja Radiolinja klientide kontaktandmeid. Sama vähe on ka era- või mobiiltelefoni numbri järgi omaniku leidmist võimaldavad kodulehekülgi. Q GSMi kliente ei saa aga nime ega numbri alusel otsida ühestki Eesti andmebaasist.

Kaitstes kliente oleme numbrite avaldamisega olnud ettevaatlikud, põhjendas Q GSMi suhtekorralduse juht Jaana Aduson. Ta lisas, et kõiki avalikke Q numbreid võib küsida firma infotelefonist.

Valdav osa firmasid uuendab oma ettevõtteid puudutavaid andmebaase iga päev, kuid on ka neid, kes ütlevad end seda tegevat korra nädalas või veelgi harvem. Seevastu andmed eraisikute telefoninumbrite kohta võetakse Eesti Telefonist ja neid baase võidakse muuta kaks korda kuus.

Mitmel juhul kuuluvad eri veebiküljed samale firmale, vahe on vaid suunitluses sihtgrupile. Nii on Eniro Eesti haldatav Ärikataloog ärikliendilt ärikliendile suunatud toode ja mõeldud rohkem ettevõtjatele äri edendamiseks, Kontakt aga rohkem eraisikutele suunatud lehekülg, mis sisaldab põhjalikuma info vaba aja veetmise kohta. ?Hetkel on need lehed oma arengu esimeses faasis ? lisateenused, mis tooteid ka suunitluse poolest eristaksid, on hetkel väljatöötamisel,? rääkis mõlemat veebikülge omava Eniro Eesti turundusjuht Gerli Soosalu. Samuti kuuluvad Ekspresskataloogide ASi alla ee.ee ja infoatlas.ee, mida aga müüakse eraldi.

Vt. ka tabelit: Valik firmade ja eraisikute andmete pakkujatest

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing