Vadim Poli?t?uk kinkis pojale 80 protsenti Keskturust

Peeter Raidla 21. mai 2001, 00:00

29aastane Andrei Poli?t?uk juhatab eelmisest aastast ka Keskturu ülejäänud 20 protsendi omaniku, seni veel isa Vadimile kuuluva ASi Dzebeti nõukogu tööd selle esimehena.

Kinkelepingu sõlmimine langeb ajaliselt kokku perioodiga, mil kohus otsustas jätta kuni süüdistuse esitamiseni vahi alla Keskturu turvapealiku Valeri Kuznetsovi ning tema alluvad Sergei Normanovi ja Andrei Dudot?kini. Viimastele on nüüd esitatud süüdistus Tallinna ekslinnapea Mait Metsamaa tahtlikus tapmises ning Kuznetsovile selle organiseerimises. Metsamaa mõrva organiseerimises tahetakse süüdistus esitada ka Vadim Poli?t?ukile endale, kuid seda on seni takistanud tegemast mehe ootamatu haigus.

Osaluse muutumised Keskturuga seotud äriühingutes langevad samuti ajaliselt kokku kriminaalsete taustasündmustega. Näiteks aprillis 1999, kui Vadim Poli?t?uki firma Dzebeti loobus ajutiselt oma osalusest Keskturu erastanud Turukaubandus ASis, mõrvati Poli?t?uki endine turvaülem Jevgeni Bõkov seenior, kelle poja Jevgeni Bõkov juuniori ja viimase Marimaalt pärit kaasosaliste üle käib praegu Tallinna linnakohtus kriminaalprotsess. Mehi süüdistatakse tellimusmõrvades, kaasa arvatud novembris 1999 Vadim Poli?t?ukile tehtud atentaadis. Mäletatavasti pääses Poli?t?uk toona seitsme kuulihaavaga. 1999. aasta novembris ostis Poli?t?uk aga osaühingu Abring selle seniselt ainuomanikult Tiiu Serkalt.

Samalaadseid seoseid võib veelgi leida. Näiteks 2000. aasta suvel, kui Vadim Poli?t?uk eemaldas Dzebeti nõukogust Moskvas elavad Venemaa kodakondsed Valeri Pavlenko ja Juri Nekrotovi, sattusid kohe politsei huviorbiiti Keskturu turvamehed, keda nüüd Metsamaa mõrvas süüdistatakse.

Mait Metsamaa kuulus enne erastamist Keskturu nõukogusse ning oli üks juhtfiguure protsessides, millega Keskturg Poli?t?uki firmadele erastati. Metsamaa mõrvati oktoobris 1999, kuu enne seda, kui Keskturu enamusaktsiate hoidja OÜ Abring Vadim Poli?t?uki omandusse läks.

____________________________

Tallinna Keskturu omanikud

 • 1992 asutasid Tiiu Serka ja Tõnu Serka OÜ Abring.

 • 1993 asutasid Astrid Kostareva ja Väino Vaikla OÜ Lepla Kaubandus.

 • 1997 asutab ainuaktsionärina Vadim Poli?t?uk ASi Dzebeti.

 • 1999 aprillis ostavad riiulilt Turukaubanduse ASi Abring, Lepla Kaubandus ja Dzebeti.

 • 1999 novembris saab 40 000 krooni eest ainuomanikuks Vadim Poli?t?uk.

 • 1999 mais müüb Dezebeti oma osaluse Abringule, kelle kätte läheb seega 80 protsenti aktsiatest.

 • 1999 juulis erastatakse Turukaubanduse ASile Keskturg 16 miljoni krooniga.

 • 2000 aprillis teatab 400 000kroonise aktsiakapitaliga Turu-kaubanduse AS, et ühendab endaga ASi Keskturg, mille aktsiakapital on 4 890 000 krooni. Ühendatud Turukaubanduse ASi aktsiakapitaliks jääb 400 000 krooni.

 • 2000 mais müüb Lepla Kaubandus oma osaluse Dzebetile, aktsionärideks on seega Abring (80%) ja Dzebeti (20%).

 • 2000 juulis viiakse ühinemine lõpule.

 • 2000 novembris kingib Vadim Poli?t?uk osaühingu oma pojale Andrei Polit?t?ukile.

 • 2001 aprillis läheb Lepla Kaubandus pankrotti.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

  Vaata kogu kava
  Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
  25. November 2011, 11:31
  Otsi:

  Ava täpsem otsing