PM: rahvas tahab teist Merit

21. mai 2001, 08:17

Täna Postimehes ilmuv Emori uuring kinnitab ammu teatud tõsiasja - rahvas mõõdab kandidaate Eesti presidendi ametikohale Lennart Meri isikuomadustega, kirjutab Postimees tänases juhtkirjas.

Presidendile olulistes omadustes - usaldusväärsus, haritus, elutarkus, autoriteet, tahtejõud, huvitatavus - lööb istuv president kõiki kandidaate, ja mitmes punktis õige pika puuga. Üks Meri võrdub Tarandi, Tulviste, Kreitzbergi, Savi ja Rüütliga.

Muidugi ei tohi presidendikampaania taanduda suuresti vaid kõige lennartmerelikuma kandidaadi otsinguile. Teisalt ei ole aga õige pidevalt jutustada sellest - sealjuures soliidselt demokraatia arengule ja ühiskonna küpsemisele viidates -, et Eesti president peaks Kadriorus vaid esindusfunktsioone täitma. Teisisõnu - naeratades välisriikide saadikutel kätt surma, sisepoliitiliselt aga olema kui hall hiireke.

Presidenditoolile pürgijate seas on vaid Peeter Tulvistel kui hilisel poliitikamaastikule sisenejal võimalus jõuda lähedale rahva hingele, ülejäänuid - Tarandit, Kreitzbergi, Savi ja Rüütlit - koormab pikkade poliitika-aastate taak. Usaldus poliitikute vastu on aga Eestis teadagi juba mõnda aega kusagile kaduma läinud.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing