Ülo Toomsalu • 21. mai 2001 kell 6:17

Euroopa Liiduga ühinemise referendum kukuks praegu läbi

Euroopa Liiduga ühinemise referendumil osalejatest hääletaks praegu 59% hääleõiguslikest kodanikest ühinemise vastu ja 41% poolt, näitab sotsiaaluuringute firma Emor maikuine küsitlus, kirjutab Postimees.

Võrreldes eelmise kuuga on kaks protsenti poolthääletajaist suundunud vastuhääletajate leeri (aprillis oli seis 57:43). Üldse osaleks referendumil uuringu andmetel 53% hääleõiguslikest kodanikest.

Kodanike osalemise soov võimalikul referendumil on olnud kõikuv, kord tõusev (aprillis - 59%) ja siis jällegi langev (mais 2001 - 53%). Kindlasti arvab end referendumile minevat aprilli- ja maikuu uuringu keskmisena 56% valimisealistest kodanikest. Aktiivsemad soovivad olla just üle 50aastased kodanikud (kindlasti osaleks neist 64%) ehk rohkem euroskeptikute sihtgrupp. Alla 35aastaste potentsiaalne osalemisaktiivsus on aga 10% väiksem ehk 54%.

Mai algul enne Eesti Eurovisiooni-võitu tehtud uuringu andmetel on Euroopa Liiduga ühinemise pooldajate hulk langenud 35 protsendini (aprillis 36%) ja vastaste hulk kasvanud 54 protsendini (aprillis 53). Seisukohta pole endiselt 11 protsendil. Emori analüütiku Aivar Voogi sõnul on tegu väikese langeva trendiga, kuid statistiliselt ei ole muutused siiski kuigi olulised.

Emori erinevad uuringud on näidanud, et Eesti kodanik aktsepteerib eelistatult spetsialistide (tugeva kompetentsuskuvandiga) arvamusi, ja seda ka Euroopa Liidu temaatika puhul, kuid eitab ega usu ametnikke - töötagu nad siis Eesti valitsuse või Euroopa Liidu erinevates institutsioonides. See tähendab, et selgitusi jagav inimene peab olema tuntud, tugeva kompetentsuse kuvandiga, kuid samas näima sõltumatuna.

Hetkel kuum