21 mai 2001

Euroopa Liit tahab Euroopa Liidu maksu

Rootsi järel ELi eesistujariigiks saav Belgia on välja pakkunud Euroopa Liidu maksu idee, millest saaks peamine allikas bloki eelarve rahastamiseks. Uus maks võiks jõustuda 2007. aastast.

?See oleks palju lihtsam ja selgem finantseerimisskeem kui praegune,? tsiteerib Rootsi majandusleht Dagens Industri ELi eelarvevolinikku Michaele Schreyerit. ?Praegu ei tea ELi kodanikud kust ELi rahad tulevad ja millele need kulutatakse. Palju parem on, kui inimesed näevad otse oma maksudeklaratsioonis mis Euroopa Liit maksab.?

Praegu laekub pool ELi ligi 90 miljardi euro suurusest eelarvest liikmemaksudest. 35% tuludest tuleb ühest protsendist liikmesriikide käibemaksu tulust ning ülejäänud summad tollituludest ja põllumajandustoodete tariifidest kaubavahetuses kolmandate riikidega.

Hetkel kuum