Suurfirmad kõigutavad statistikat

Peeter Raidla 23. mai 2001, 00:00

?Elcoteqist on muidugi kahju,? kommenteeris statistikaameti tööstus- ja ehitusstatistika sektori peaspetsialist Anne Solo Äripäevale eile avaldatud tulemusi tööstustoodangu müügi kohta.

Aasta esimese nelja kuuga on tööstustoodangu müük raadio-, tele- ja sideseadmete ning -aparatuuri tootmise valdkonnas kahanenud 30,7 protsenti, võrreldes eelmise aasta sama perioodiga. Aprilli võrdluses on langus koguni 42,1 protsenti.

Nimetatud sektoris on Eesti suurim tegija AS Elcoteq Tallinn, mille juhatuse esimees Ilmar Petersen, kes on ühtaegu Elcoteq Networki Six Sigma direktor, ei soovinud statistikaameti avaldatud andmeid kommenteerida. ?Elcoteq Network ei avalda oma üksikute tehaste tulemusi,? sõnas ta ning soovitas tutvuda kontserni viimase kvartali saavutustega.

Mäletatavasti otsustas Ericsson käesoleva aasta alguses oma mobiiltelefoni tootmise Elcoteqi Tallinna tehasest mujale viia. Samas sõlmisid Ericsson ja Elcoteq aprillis pikaajalise koostööleppe, mis puudutab küll tehnoloogiakeskuse rajamist Rootsis.

Kui aasta alguses kõneldi töötajate arvu võimalikust kahandamisest Elcoteqi Tallinna tehastes 3200-lt 2600-le, siis Elcoteq Networki kodulehekülje andmeil annavad Tallinna tehased tööd 3400 inimesele.

Eesti tööstusettevõtete toodangu müük on käesoleva aasta esimese nelja kuuga kasvanud ühtekokku 6 protsenti, võrreldes eelmise aasta sama perioodiga. Enim kasvas toodangu müük masinate ja seadmete ning transpordivahendite tootmise vallas ? vastavalt 77,1 ja 60,7 protsenti.

Statistikaameti kinnitusel andsid sellesse suurima panuse Balti Laevaremonditehas (BLRT) ning selle tütarettevõte Balpada.

BLRT pressiesindaja Urmas Toominga sõnul tegeleb Balpada kalasöötmispargaste ja suurte metallkonstruktsioonide tootmisega.

Tooming lisas, et BLRT andmeil ei ole nende toodangu mahus tänavu erilisi hüppeid olnud. Tõsi, aprillis valmis Kaliningradi sadama tellimusel hüdrograafialaev Nade?da, mille maksumus oli 15 miljonit krooni. Pargaseid ja metallkonstruktsioone on tänavu esimese kolme kuuga toodetud 57 miljoni krooni eest.

Toiduainetööstuses, mis annab Eesti tööstustoodangu üldmahust ligi neljandiku, on toodangu müük eelmise aasta nelja kuuga võrreldes kasvanud 5,3 protsenti.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing