Eurotsooni majanduskasv pidurdub

Sirje Rank 24. mai 2001, 00:00

Euro kukkus dollari suhtes eile 85,69 USA sendile, mis on nõrgim seis läinud aasta novembri lõpust. Eesti Pank fikseeris dollari kursiks 18,25 Eesti krooni.

Lisaks varjutab eurotsooni väljavaateid kiirenev inflatsioon, mis pärsib Euroopa Keskpanga võimalusi laenuintresside alandamisega kasvule hoogu anda. Eile jättiski pank intressid puutumata, ehkki sel nädalal ridamisi tulnud halvad uudised viitavad eurotsooni kasvu kiirele pidurdumisele.

Euroopa suurima majanduse Saksamaa majanduskasv oli esimeses kvartalis kõigest 0,4, mis on küll kiirem eelnenud kvartali 0,2 protsendist, kuid ei täitnud analüütikute ootusi. Aasta arvestuses kasvas majandus 2, mis on aeglaseim tempo 1999. aasta kolmandast kvartalist ning tagasiminek eelnenud kvartali 2,6 protsendilt.

Saksa föderaalse statistikaameti andmeil tingis aeglase tempo oodatust nõrgem era- ja avaliku sektori tarbimine ning kapitaalinvesteeringute vähenemine.

?Tarbija keeldub resoluutselt heldelt kulutamast,? kommenteeris ajalehele Financial Times ABN Amro analüütik Philip Chitty. Hoolimata hiljutistest maksukärbetest eelistab sakslane säästa, mis on osaliselt tingitud kasvavast hirmust tööpuuduse ees.

Saksamaa valitsuse majandusnõunik Wolfgang Wiegard väljendas kartust, et Saksa selle aasta majanduskasv võib jääda aeglasemaks valitsuse prognoositud kahest protsendist. Sellega peatub omakorda ka tööpuuduse vähenemine.

Veelgi halvem uudis oli teisipäeval avaldatud IFO instituudi indeks, mis näitas üheteistkümnendat kuud järjest Saksa ettevõtluskonjunktuuri langust. Lääne-Saksamaal kukkus indeks aprillis märtsi 93,5 punktilt 92,5 punktile, mis oli oodatust palju järsem tagasiminek ning tunduvalt allpool läinud aasta tippu ? 101,9 punkti taset. Küsitlus näitas ettevõtjate süvenenud pessimismi nii praeguse majandusseisu kui, mis veelgi halvem, tulevikuootuste suhtes.

Eurotsooni suuruselt teine majandus Prantsusmaa on seni globaalse majanduskasvu aeglustumisele paremini vastu pannud. Seda eelkõige tänu tugevale eratarbimisele. Aprillis näitas aga prantslaste ostuind juba tagasiminekut, kahanedes tööstuskaupade osas eelmise kuuga võrreldes 0,8. Prantsusmaa esimese kvartali majanduskasv oli esialgseil andmeil 0,5, mis kõneleb läinud aasta viimase kvartali 0,8 kasvu järel samuti aeglustumisest. Märtsis alandas Prantsusmaa valitsus selle aasta kasvuprognoosi varasemalt 3,3 protsendilt 2,9 protsendile.

Samal ajal kui majanduskasv aeglustub näitavad viimased andmed inflatsiooni kiirenemist. Brandenburgi liidumaal, mis on üks kuuest liidumaast, mille põhjal arvutatakse Saksamaa inflatsiooni, on hinnatõus esialgseil andmeil kiirenenud 4,1 protsendile. Peamiselt on hinnatõusu taga toit ja kütus. Majandusspetsialistid kardavad, et sama tendents kajastub ka eurotsooni muudes piirkondades. Aprillis oli eurotsooni inflatsioon 2,9, ületades oluliselt Euroopa Keskpanga ülempiiriks seatud 2 piiri.

Analüütikud ennustavad lähikuudeks eurotsooni majandusaktiivsuse järsku aeglustumist, samal ajal kui USA osas kasvab veendumus, et halvim on möödas. Need väljavaated ei kõnele euro kasuks, millele investeerimispanga Merill Lynch analüütikud ennustavad kolme kuu perspektiivis odavnemist 85 USA sendile.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 11:32
    Otsi:

    Ava täpsem otsing