Wendre mees pakub tööd lihakombinaadi naistele

Kristina Traks 24. mai 2001, 00:00

Võhmas on elu nagu seisma jäänud, ei ole siin uusi säravaid reklaame kauplustel ega ei paista kuskilt ehitustegevust. Enamik kunagi lihakombinaadis töötanud mehi on leidnud töö väljaspool Võhmat, naised aga on jäänud töötuteks. Mitmesugused ideed puhuda elu lihakombinaadile sisse ongi jäänud vaid ideedeks ning hiiglaslik kombinaat linnaserval kasvab rohtu ja laguneb.

Wendre juhatuse esimees ja üks omanikke Tõnu Laks näitab aga platsi linna keskel ja lubab, et juuni alguses lüüakse kopp maasse ning oktoobri lõpus on uus tehas valmis. Wendre põhitootmine asub Vändras, kuid seal pole Laksi sõnul võimalik enam edasi areneda, sest pole inimesi tööle võtta. ?Kohalik poepidaja kurdab, et ei leia poodigi töötajaid,? ütleb ta.

Juba praegu õmbleb Võhma lasteaias 25 naist Wendrele padjapüüre ja madratsikatteid. Ja inimesed tahavad tööd teha, sest ?lasteaiatsehhi? meistri Ene Villa sõnul helistavad tööotsijad iga päev ja küsivad, kas saaks midagi teha.

Sügisel peaks Wendre uues tsehhis tööd saama 50?60 õmblejat ja kui tehas hakkab kahes vahetuses tööle, siis veel teist sama palju lisaks. ?Meil on ka plaan hakata kasutama tööjõuna ratastoolis inimesi, tehase ehitame selle plaaniga, et ratastoolis inimene saaks kõikjale liikuda,? räägib Laks.

?Juba esimese lehekuulutuse peale pani ennast 40?50 inimest tööle soovijana kirja,? sõnab Võhma linnapea Jaak Aab.

Aabi sõnul on Võhmas praegu ametlikult töötud 100 inimest 1000 tööealisest, kuid paljud ei ole ennast töötuks registreerinud ja elavad jumal teab millest. ?Eelmisest aastast on siin tegelikult elu nagu ülesmäge liikuma hakanud, kuid mehed, kes lubasid lihakombinaadis ?ampinjone kasvatama hakata, jäidki jutumeesteks.?

Võhma tööandjad on lisaks linnaasutustele veel paar kauplust, kondiitritsehh, kaks saekaatrit, küünlatsehh ja veemüüja. ?Rentisime linna puurkaevu ettevõtjatele välja, nüüd panevad nad sedasama joogivett pudelisse ja müüvad igal pool,? selgitab linnapea.

Wendre tehasele annab Võhma vabriku käimapanemine käivet juurde umbes 50 miljonit krooni ja läheb maksma koos seadmetega 12 miljonit krooni. Wendre eelmise aasta käive oli 173 ja kasum 12 miljonit krooni, eksporti läks 85 protsenti toodangust.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 11:32

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing